Sunday, July 14, 2024
HomeActualitateReforma pensiilor în România: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor conform Legii...

Reforma pensiilor în România: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor conform Legii 360/2023?

Reforma pensiilor în România: Ce se întâmplă cu recalcularea pensiilor conform Legii 360/2023?

În urma unei analize atente, până în prezent nu a fost emisă nicio decizie oficială privind recalcularea pensiilor conform prevederilor Legii 360/2023.

Specialiștii din casele teritoriale de pensii desfășoară periodic activități de verificare a dosarelor de pensionare. Acest proces de reverificare este unul esențial, fiind în vigoare încă de la instituirea sistemului de pensii, începând cu Legea nr. 27/1966, Legea nr. 3/1977, Legea nr. 19/2000 și Legea nr. 263/2010. Atunci când se constată erori, se iau decizii de revizuire a pensiilor, care pot duce fie la majorarea, fie la diminuarea cuantumului pensiei. În situația majorării, sumele suplimentare sunt acordate imediat, printr-o singură plată, în timp ce în cazul diminuării, restituirile se fac treptat.

Anul 2023 a înregistrat un total de 870 de astfel de decizii emise ca urmare a verificărilor realizate de Corpul de Control al Casei Naționale de Pensii Publice. Dintre acestea, 361 de dosare au beneficiat de majorări ale pensiilor, iar pentru 509 s-a impus recuperarea sumelor datorate. De-a lungul timpului, numărul situațiilor care necesită revizuire a scăzut constant, reflectând eforturile de eficientizare a sistemului.

Este important de menționat că aceste decizii de revizuire nu sunt legate de implementarea Legii nr. 360/2023, care vine cu reforme semnificative în cadrul sistemului public de pensii din România. Recalculările conform noilor prevederi legale vor fi transmise de către casele teritoriale de pensii prin intermediul Poștei Române, tuturor pensionarilor, în perioada cuprinsă între 15 și 31 august.

Consultați direct site-ul Casei Naționale de Pensii Publice pentru informații actualizate și detaliate.

Tags: Reforma Pensiilor, Recalculare pensii, Legislație, Casa Națională de Pensii Publice, Reforme sistem de pensii, Pensionari, Decizii de revizuire, Corpul de Control al CNPP.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General