Ministrul David: Schimbări Mari în Învățământul Liceal!
Ministrul Educației, cine e e? Daniel David din Satu Mare a anunțat decizii importante in legătură cu studentii, cu planuri-cadru noi ce ar schimba toată peisajul liceal, dar întrebarea e clară, cât de multă autonomie au școlile și elevii cu adevărat? Reducerea amestecului ministerului în alocarea orelor pentru diverse disciplin magazinează întrebări altele, referitor la cum se pregătesc pentru viitor, și cât este de influențaoare intervenția ministerială asupra controversatelor subiecte din învățământ.
O altă schimbare pe care toată lumea aștepta este ca numărul orelor pentru discipline va fi influențat, nu se știe exact cum, de preferințele școlilor și elevilor. Adică, va fi la voia lor, ce se întâmplă dacă aleg cum ar fi să nu studieze matematică? Ministrul a spus, desigur, că asta va ajuta la o adaptare mai bună, dar e ceva ce le-ar conveni oare elevilor mai bine? Indiferent ce credem, este reflectat că descentralizarea permite mai multă flexibilitate. Hmmm, câte idei în aer!
„Mă bucur că s-a stârnit interesul atât de mare – sute de mesaje, 24 de ore, e clar că ne pasă de viitorul copiilor noștri!”, a strigat David, dar oare ce spune acest lucru în realitate? Când vine vorba de săptămâni pentru analize serioase, oare se poate realiza un consens cât mai larg?
Consolidarea competențelor specifice fiecărui profil liceal este altă direcție importantă, mai ales în clasele mai mari. De ce? Ministrul subliniază că școlile vor avea flexibilitate în lecții, dar își pot permite oare toate? Se poate ca elevii să fie mai bine pregătiți? Atâta timp cât nu se elimină inter-disciplinaritatea, totul pare ok, dar cum vom reuși să ne menținem acolo unde dorim?
„Să avem specialiști! Competențele de specialitate sunt esențiale! Dar… transdisciplinaritate e cheia!”, spunea el, și asta cum ar putea funcționa în viața reală? De exemplu, istoria la profilul real? Serios? Și să fie tehnologia pe tot parcursul liceului? Pare complicat.
Ministerul a lansat dezbaterea națională, organizând patru întâlniri regionale iar întâlnirile vor avea loc în marile orașe ca București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara, dar întrebăm, totuși, va ajunge acesta la o concluzie acceptabilă? Pe lângă acestea, 6 martie se anunță a fi dezbaterea online, toată lumea va putea să participe, profesori, elevi, părinți, dar rezultatele rămân incert cât de mult se va angaja fiecare în discuții.
„Analiza serioasă va fi gata în timp util și concluzia se va lua în luna mai, consensul ideal!” – a încheiat David, dar câți oameni vor fi de acord? Ce va urma de fapt?
Reforma propusă în planurile-cadru pentru liceu deschide o poartă către o educație mai flexibilă, poate, dar orientarea spre performanță rămâne o mare provocare. Totuși, rămâne de văzut ce se va întâmpla în urma dezbaterilor și cum toate acestea vor influența viitorul elevilor. Cât de mult va conta opinia pedagogilor și a elevilor? Hmmm…
Post-ul Ministrul sătmărean Daniel David: Numărul de ore la unele materii va fi stabilit de şcoală și de elevi apare prima dată în Dincolo de sport – Stiri.
Ministrul Educației
Daniel David
schimbări învățământ
autonomie școlilor
dezbatere națională
planuri-cadru
flexibilitate în alegerea disciplinelor