Sunday, April 21, 2024
HomeSportRăzboiul din Ucraina: Impactul asupra României și nevoia de apărare crescută

Războiul din Ucraina: Impactul asupra României și nevoia de apărare crescută

Războiul din Ucraina: Impactul asupra României și nevoia de apărare crescută

Un nou sondaj realizat de INSCOP Research relevă faptul că majoritatea românilor consideră că războiul desfășurat de Rusia în Ucraina reprezintă o amenințare semnificativă pentru securitatea României. Aceștia sunt de acord cu necesitatea alocării unor resurse financiare suplimentare pentru apărare, subliniind importanța unei pregătiri adecvate în fața posibilelor provocări.

Pericolul reprezentat de conflictul din Ucraina pentru România

Raportul indică faptul că 76% dintre participanții la sondaj consideră că escaladarea conflictului din Ucraina, inițiat de președintele rus Vladimir Putin, poate avea consecințe negative pentru România și securitatea acesteia. Aproximativ 21,7% dintre respondenți au o altă opinie, în timp ce 2,3% au răspuns că nu au o părere definitivă sau nu au dorit să răspundă.

Analiza relevă că subgrupurile precum alegătorii PSD-PNL și ai AUR, femeile, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu educație superioară și angajații la stat manifestă o preocupare mai ridicată în ceea ce privește impactul conflictului din Ucraina asupra securității României. Pe de altă parte, grupurile precum bărbații, tinerii sub 45 de ani, cei inactivi sau cu venituri mai mari exprimă o altă perspectivă asupra acestei situații, conform datelor prezentate de INSCOP.

Necesitatea alocării de fonduri suplimentare pentru apărare

O altă concluzie importantă a sondajului este legată de opinia participanților privind alocarea de resurse financiare mai consistente pentru sectorul apărării și securității. Astfel, 59,8% dintre cei chestionați susțin că, având în vedere contextul din Ucraina, este esențial ca România să investească mai mult în acest domeniu crucial.

Contrar acestui punct de vedere, 36,6% din respondenți nu sunt de acord cu majorarea cheltuielilor pentru armată, iar 3,6% au răspuns că nu au o poziție clară sau nu au dorit să răspundă în acest sens.

De asemenea, subgrupurile precum alegătorii PSD-PNL și ai AUR, persoanele cu vârsta peste 45 de ani, cei cu educație superioară, angajații la stat și locuitorii din București şi mediul urban evidențiază necesitatea unei alocări mai mari de fonduri pentru sectorul apărării. În schimb, votanții ADU, tinerii sub 30 de ani, persoanele cu educație primară și cei cu venituri mai reduse exprimă reticențe în ceea ce privește o majorare a bugetului pentru apărare, conform informațiilor furnizate de INSCOP.

Zelenski: Întreruperea avansului Rusiei în estul Ucrainei

În contextul confruntării armate din Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a făcut declarații optimiste luni, afirmând că avansul forțelor ruse în estul țării a fost stopat și că situația militară s-a îmbunătățit semnificativ. Liderul de la Kiev a transmis un mesaj de speranță în cadrul unui interviu acordat postului de televiziune francez BFMTV și cotidianului Le Monde.

„Avem vești bune: situația este mult mai optimistă decât în ultimele trei luni. Înaintarea trupelor rusești în estul Ucrainei a fost oprită de către forțele noastre. Astăzi, avem control asupra situației”, a declarat Zelenski conform traducerii în franceză a discursului său, conform informațiilor furnizate de France 24.

Președintele ucrainean a subliniat că nu consideră necesară, momentan, trimiterea unor trupe străine în țară, insistând asupra faptului că populația locală nu se va afla în pericol. Acest punct de vedere vine în contrast cu declarațiile președintelui francez Emmanuel Macron, care a sugerat posibilitatea trimiterii de trupe în Ucraina pentru a sprijini eforturile de apărare, generând o dezbatere intensă la nivel internațional.

TAGS: Război în Ucraina, Securitate, Vladimir Putin, Volodimir Zelenski

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments