Rata infecțiilor respiratorii în scădere în ultimile săptămâni

Incidenţa infecţiilor respiratorii în săptămâna 5-11 februarie a depășit nivelul mediu calculat pentru ultimele sezoane, anunță Institutul Naţional de Sănătate Publică. Cu toate acestea, cifrele recente indică o ușoară scădere a numărului de cazuri față de săptămânile anterioare.

În săptămâna menționată s-au înregistrat 128.070 cazuri de infecţii respiratorii, reprezentând o creștere de 17,9% față de aceeași perioadă a sezonului precedent și o scădere de 5,7% în comparație cu săptămâna anterioară.

Gripa clinică a reprezentat o mare parte din aceste infecții, cu un total de 7.398 de cazuri la nivel național. Această cifră este mult mai mare decât cea înregistrată în aceeași săptămână a sezonului precedent, care a înregistrat 2.773 de cazuri. Comparativ cu săptămâna anterioară, numărul cazurilor de gripă clinică a scăzut cu aproximativ 12%.

Analizând distribuția cazurilor de gripă clinică la nivel național, cel mai mare număr de cazuri s-a înregistrat în municipiul București, cu 1.181 de cazuri. Urmează județele Cluj, Brașov, Iași și Prahova, în care s-au înregistrat, în ordine, 911, 556, 412 și 412 de cazuri de gripă clinică.

Între 5 și 11 februarie, numărul deceselor cauzate de infectarea cu virusul gripal a ajuns la 14.

Potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică, în ultima săptămână s-au raportat 58 de cazuri de infecții respiratorii acute severe (SARI), ceea ce reprezintă o creștere față de săptămâna precedentă. De asemenea, s-au confirmat 216 cazuri de gripă prin teste de laborator, dintre care 22 cu virus gripal AH1, 44 cu virus gripal AH3, 148 cu virus A nesubtipat și două coinfecții cu virus gripal AH1 și AH3.

De la începutul sezonului și până în prezent, șase cazuri de gripă au fost consecvente cu virusul gripal B, iar 66 de cazuri au fost coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2. De asemenea, au fost raportate 27 de coinfecții de virus gripal cu VRS și trei coinfecții de virus gripal cu SARS-CoV-2 și VRS.

Până în prezent, au fost raportate 79 decese pe fondul infecțiilor respiratorii, distribuite după cum urmează: trei la grupa de vârstă 0-4 ani, șase la grupa de vârstă 15-49 ani, 16 la grupa de vârstă 50-64 ani și 54 la persoanele cu vârsta peste 65 ani.

Până pe 11 februarie, un număr de 1.072.186 persoane au fost vaccinate antigripal, conform Registrului Electronic Național de Vaccinări (RENV). Dintre acestea, 1.047.548 se încadrează în grupele populaționale care beneficiază de decontare în regim compensat.