Pudra din viermi galbeni de făină devine aliment aprobat în Uniunea Europeană!
Conform regulamentului CE, pudra aceea cu UV care e din larve, larvele ale gândacilor de făină (Tenebrio molitor) e inclusă în lista de alimente noi a Uniunii Europene și e din 10 februarie de acum pe piață. Firma franceză Nutri’Earth a obținut exclusivitate pe timp de 5 ani, de la 2025, iar regulamentul acesta e obligatoriu pentru toate statele membre, dar să vezi cum se aplică, că aici e cu cacatul timpului, nu se știe dacă vor respecta toți.
Pe site-ul food.ec.europa.eu, Comisia face precizări clare că aprobatul acesta e un aliment din insecte, o aliniere cu un alt tip de ‘Novel Food’ adică ‘Aliment Nou’ ce va intra în diverse produse alimentare pentru oamenii din Europa, de parcă insectele ar fi fost neapărat ce trebuie în meniul zilnic al europenilor.
Conceptul de ‘Novel Food’ a fost definit de anumiți tovarăși acolo, referitor la consumul alimentelor ce n-au fost consumate în mod seminificative până înainte de 15 mai 1997. Și uitați, niciun stat membru nu poate spune cu certitudine că a mâncat insecte, la modul serios, înainte de acea dată, ca și cum aveau de ales între numeroase alternative mai bune.
Conform CE, ăsta a fost un pas important în autorizația de a vinde pulbere de viermi, așa că statele au lăsat Comisia să decidă în acest sens, doar că trebuie să știe cine e Nutri’Earth și ce vrea de la noi, știți ce spun, că suntem totuși consumatori europeni, nu câțiva iepurași fericiți.
Au mai fost și alte insecte, cum ar fi lăcustele sau greierele în trecut, adică legislația asta vrea să fie un echilibru între a experimenta noi alimente și a ne asigura că suntem în siguranță cu ele, dar oare nu e un risc și mai mare în toată povestea asta cu insectele?
Regimul ăsta de autorizare a reușit totuși să scurteze timpul pentru ca ‘noile alimente’ să ajungă pe rafturi, comparativ cu cum era înainte, conform Comisiei. Sunt diferite tipuri de alimente implicate aici, de la insecte ciudate la proteine vegetale, dar ce vreau eu să subliniez e că toate astea sunt parte din planul mai mare al Uniunii Europene pentru a ajuta planeta.
Comisia susține că e important să protejeze alimentele noi ăstea și să se asigure că sunt sigure pentru consum, mai ales că dacă ele ar trebui să înlocuiască ceva, trebuie să fie măcar la fel de bune ca cele înlocuite, dar oare luam în considerare ce vor consumatorii?
Și în ceea ce privește insectele, Comisia pretinde că alegerea rămâne la europeni, dar insectele nu sunt așa de noi, chiar au fost consumate pe diverse colțuri ale lumii ca și cum asta ar face ca totul să fie mai acceptabil, iar acum vrem să facem și noi această ‘inovație’.
Comisia Europeană spune că diversificarea ofertei alimentare cu insecte e o salvare pentru mediu și sănătate, încercând astfel să răspundă la cerințele tot mai mari pentru proteine, dar oare costurile astea, economice și de mediu, sunt la fața locului sau pur și simplu trec peste toată povestea?
Beneficiile ăstea ecologice despre creșterea insectelor așa ca hrană se bazează pe eficiență și mai puține gaze cu efect de seră, de parcă nu ne-ar tulbura gândul că tot ce avem în jurul nostru e o piață tot mai complicată.
EFSA consideră că alimentele astea din viermi galbeni sunt ‘sigure’, dar că noi, cetățenii, trebuie să fim informați despre ce consumăm, dar cum să știm că ‘transparența’ e cel mult un discurs frumos, când pe teren altceva se întâmplă?
Să nu uităm că decizia Comisiei a fost contestată în Parlamentul European, dar oare cine se îngrijorează de fermieri if they’re only rejecting the matter of insects?
Chestia e că piața europeană pentru ‘noile alimente’ e subdezvoltată rău, dar pare că în curând ar putea să includă și carnea sintetică, adică tot ce e mai modern în UE se va răspândi și în farfuriile noastre, ca și cum lumea noastră se schimbă la o viteză rapidă.
De asemenea, Forumul Economic Mondial cumva a făcut legătura între alimente din insecte și schimbările climatice, ținând cont că… a, da, pudra din viermi galbeni va fi folosită pe post de ingrediente în tot felul de produse, dar cine face de fapt mâncarea aia?
Se pare că în Polonia, unii comercianți au început deja să facă bani din produsele cu insecte, iar asta vine cu o expansiune rapidă a firmelor, deci cine știe ce se va întâmpla în următorii ani, că totul se schimbă rapid, iar comercianții își fac jocurile.
pudra din viermi galbeni
Larve Tenebrio molitor
Novel Food
Comisia Europeana
nutri earth
alimente din insecte
EFSA
impact ecologic
piata alimentara
schimbari climatice