Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitatePSD, PNL și AUR, lideri în preferințele electorale la alegerile pentru Parlamentul...

PSD, PNL și AUR, lideri în preferințele electorale la alegerile pentru Parlamentul European

PSD, PNL și AUR, lideri în preferințele electorale la alegerile pentru Parlamentul European

Un sondaj recent realizat de INSCOP arată că, în cazul unor alegeri pentru Parlamentul European care ar avea loc duminica aceasta, Partidul Social Democrat (PSD) ar obține 29,5% din voturi, urmat de Partidul Național Liberal (PNL) cu 18,8% și formațiunea Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) cu 18,4%. Aceste procente reprezintă preferințele alegătorilor care au exprimat clar o opțiune partizană, indiferent dacă aceștia se vor prezenta la vot sau nu.

Când analizăm doar preferințele celor care au declarat că vor merge în mod sigur să voteze și și-au exprimat o opțiune de vot, rezultatele se modifică. Astfel, 27,1% dintre alegători ar opta pentru PSD, 19,8% pentru PNL și 17,9% pentru AUR. Pe locul patru se situează Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) cu 16,2% din voturile exprimate, urmată de UDMR cu 4,9%. În ceea ce privește ceilalți participanți la competiție, SOS ar avea un scor de 7,1%, Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) ar obține 1,9%, Pro România 1,9%, iar REPER 0,9%. Un procent de 1,6% ar merge către alte formațiuni politice.

Studiul a fost realizat în perioada 16 – 24 ianuarie, prin metoda CATI (interviuri telefonice). Chestionarul a fost aplicat unui eșantion stratificat de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative, cum ar fi sexul, vârsta și ocupația. Erorile maxime admise ale datelor se situează în jurul valorii de ± 3%, cu un grad de încredere de 95%.

Sondaj INSCOP: Preferințe electorale la alegerile pentru Parlamentul European

  • PSD – 29,5%
  • PNL – 18,8%
  • AUR – 18,4%
  • Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, FD) – 16,2%
  • UDMR – 4,9%
  • SOS – 7,1%
  • Alianța AER (Partidul Verde și Partidul Ecologist Român) – 1,9%
  • Pro România – 1,9%
  • REPER – 0,9%
  • Alte partide – 1,6%

Acestea sunt rezultatele unui sondaj realizat de INSCOP în rândul alegătorilor, care au exprimat preferința pentru un anumit partid politic. Se observă că PSD se clasează pe primul loc, urmat de PNL și AUR. Totodată, studiul relevă că Alianța Dreapta Unită și UDMR se situează într-o poziție favorabilă în preferințele electorale. SOS, Alianța AER, Pro România și REPER reușesc să atragă un procent minor de alegători în comparație cu partidele principale. Nu în ultimul rând, un segment al electoratului s-a orientat către alte formațiuni politice, fapt care indică o diversificare a preferințelor în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European.

Datele obținute sunt reprezentative pentru o populație neinstituționalizată a României, având vârsta de 18 ani și peste. Aprindu-se la teste telefonice, eșantionul de 1.100 de persoane a fost selectat astfel încât să ofere o imagine completă asupra diversității sociale și demografice existente în țară. Acesta a luat în considerare variabilele sex, vârstă și ocupație, iar erorile de maxim admisă sunt de ± 3%, cu un grad de încredere de 95%.

Sondajul INSCOP oferă o perspectivă relevantă asupra preferințelor electorale ale românilor în ceea ce privește alegerile pentru Parlamentul European. Studiul evidențiază faptul că PSD, PNL și AUR se află într-o poziție favorabilă în preferințele alegătorilor, iar Alianța Dreapta Unită și UDMR beneficiază și ele de un suport semnificativ. Aceste date pot fi luate în considerare atât de partidele politice, cât și de cetățeni în procesul de luare a deciziei de vot la alegerile viitoare. Pentru a afla mai multe informații despre preferințele electorale la alte scrutine, puteți accesa tag-urile de mai jos.

TAGS: alegeri, sondaj, preferințe electorale, Parlamentul European, PSD, PNL, AUR, Alianța Dreapta Unită, UDMR, SOS, Alianța AER, Pro România, REPER
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments