Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateProvocările de securitate și reconstrucția în Fâșia Gaza: Necesitatea unui stat palestinian

Provocările de securitate și reconstrucția în Fâșia Gaza: Necesitatea unui stat palestinian

Provocările de securitate și reconstrucția în Fâșia Gaza: Necesitatea unui stat palestinian

O rezolvare pe termen lung a provocărilor de securitate ale Israelului în regiune și reconstrucția Fâșiei Gaza nu poate fi realizată fără înființarea unui stat palestinian, a declarat Departamentul de Stat al SUA.

În cadrul unui briefing de presă, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a subliniat că Israelul are o oportunitate unică în acest moment, deoarece țările din regiune sunt pregătite să ofere garanții de securitate.

Însă, Miller a insistat că rezolvarea pe termen lung a provocărilor de securitate și reconstrucția Gaza fără înființarea unui stat palestinian este imposibilă. El a argumentat că stabilitatea și securitatea durabilă nu pot fi asigurate fără crearea unui stat palestinian și stabilirea unei guvernări în Gaza.

Declarțiile au venit în contextul în care premierul israelian Benjamin Netanyahu a transmis Washingtonului că se opune oricărei forme de stat palestinian care nu garantează securitatea Israelului.

Netanyahu consideră că în orice aranjament viitor, Israelul ar trebui să aibă controlul de securitate asupra întregului teritoriu aflat la vest de râul Iordan. Cu toate acestea, această poziție intră în coliziune cu principiul suveranității.

Lipsa unui stat palestinian nu a împiedicat încheierea acordurilor de normalizare cu unele state arabe în ultimii ani, a subliniat premierul Netanyahu. El a menționat că intenționează să implice mai multe țări în aceste înțelegeri.

Disensiunile dintre Israel și Statele Unite sunt evidente, guvernul israelian respingând înființarea unui stat palestinian, în timp ce SUA susțin că soluția celor două state este esențială pentru a aduce o pace durabilă în regiune.

Secretarul de stat american, Antony Blinken, a prezentat Israelului un acord propus, în care vecinii musulmani ai Palestinei ar contribui la reconstrucția Fâșiei Gaza după război și ar continua integrarea economică cu Israelul, cu condiția ca Tel Avivul să accepte în cele din urmă crearea unui stat palestinian independent.

Negocierile privind un stat palestinian pe teritoriul ocupat în prezent de Israel, sprijinite de SUA, au eșuat în urmă cu aproape un deceniu. Această situație a devenit un punct de conflict în relația dintre cele două părți.

Cel mai recent episod al ostilităților în conflictul israeliano-palestinian a început în octombrie, când militanții Hamas au atacat sudul Israelului, ucigând și luând un număr considerabil de ostatici. Israelul a răspuns cu un asediu și bombardamente în Gaza, provocând numeroase victime.

În pofida dezacordurilor, sprijinul SUA pentru Israel rămâne solid, a afirmat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller. El a subliniat că nu este vorba despre o presiune exercitată de SUA asupra Isarelului, ci despre prezentarea unei oportunități.

Foto: Profimedia Images

TAGS: securitate, reconstrucție, Fâșia Gaza, stat palestinian

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments