Tuesday, April 16, 2024
HomeSportProtocol revizuit de tratament pentru pacienții adulți infectați cu SARS-CoV-2

Protocol revizuit de tratament pentru pacienții adulți infectați cu SARS-CoV-2

Protocol revizuit de tratament pentru pacienții adulți infectați cu SARS-CoV-2

Comisia de boli infecțioase din Ministerul Sănătății a propus un protocol de tratament revizuit pentru pacienții adulți infectați cu coronavirusul SARS-CoV-2, pe baza noilor date clinice și a experienței suplimentare în monitorizarea și îngrijirea în ambulatoriu a pacienților. Important de menționat este că există anumite modificări aduse protocoalelor anterioare, având în vedere acumularea de noi informații despre boala COVID-19 și efectele anumitor medicamente.

Medicamentul Molnupiravir exclus din tratament

Unul dintre punctele esențiale ale protocolului de tratament revizuit este excluderea medicamentului cu denumire comună internațională (DCI) Molnupiravir (Lagevrio) din schema de tratament pentru infecția cu coronavirusul SARS-CoV-2. Această decizie a fost luată în urma recomandării Agenției Europene a Medicamentului și a retragerii cererii de reexaminare din partea companiei producătoare. Motivul acestei retrageri este legat de faptul că eficiența acestui medicament nu a fost demonstrată în tratamentul adulților cu forme ușoare și medii de COVID-19 care nu necesită oxigenoterapie, iar pacienții din această categorie prezintă un risc crescut de a dezvolta forme severe ale bolii.

Molnupiravirul a fost introdus în schema de tratament pentru COVID-19 în decembrie 2021, însă în iunie 2023, Agenția Europeană a Medicamentului a refuzat acordarea autorizației de punere definitivă pe piață pentru Lagevrio, denumirea comercială a acestui medicament. Evaluările clinice au concluzionat că nu există suficiente date care să demonstreze că Molnupiravirul poate reduce riscul de spitalizare, deces sau durata bolii și timpul de recuperare la pacienții cu risc de a dezvolta forme severe ale bolii COVID-19.

Aceasta nu este prima dată când practica tratamentului pentru COVID-19 a dus la retragerea unui medicament din schema terapeutică. În aprilie 2023, protocolul de tratament a fost revizuit și favipiravirul a fost scos din lista medicamentelor recomandate pentru tratamentul infecției cu SARS-CoV-2. Deși acest medicament a prezentat eficiență în formele ușoare și medii ale bolii, nu a reușit să împiedice evoluția către forme severe și s-au semnalat posibile efecte teratogene la copiii nenăscuți.

Paxlovid – un nou medicament recomandat în tratamentul COVID-19

Ministerul Sănătății a decis extinderea utilizării unui alt medicament în tratamentul infecției cu SARS-CoV-2. Este vorba despre medicamentul cu DCI Nirmantrelvir/Ritonavir (Paxlovid), care este propus pentru pacienții cu imunodepresii severe, cum ar fi cei din domeniul oncologiei, hematologiei, diabetologiei, reumatologiei și nefrologiei/dializei. Pacienții cronici cu aceste afecțiuni prezintă un risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii COVID-19, iar utilizarea precoce a medicamentului Paxlovid în primele cinci zile de la debutul simptomelor a demonstrat eficacitatea în reducerea riscului de agravare și deces.

Remdesivirul, un antiviral inițial dezvoltat pentru tratarea bolii Ebola, rămâne unul dintre medicamentele fundamentale în tratamentul COVID-19. Acest medicament este recomandat în special pacienților cu formă moderată sau severă a bolii, având cel mai mare beneficiu atunci când este administrat în primele zile de la debutul simptomelor și la pacienții cu risc de evoluție nefavorabilă. Remdesivirul poate fi utilizat și la pacienții cu nevoi reduse de oxigen suplimentar, contribuind la reducerea simptomelor și la îmbunătățirea prognosticului lor.

Un alt medicament care rămâne în protocolul de tratament este Tocilizumabul, folosit pentru combaterea inflamației severe generată de organismul infectat cu virusul SARS-CoV-2. Utilizarea acestui medicament este recomandată în asociere cu dexametazona, un corticosteroid, în cazurile severe care necesită spitalizare și aport suplimentar de oxigen. Rolul Tocilizumabului este de a diminua reacțiile inflamatorii și de a reduce riscul complicațiilor la pacienții cu formă moderată sau severă a bolii.

Tratament specific pentru pacienții la domiciliu și cei spitalizați

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments