Tuesday, March 18, 2025

“Protestul consumatorilor din Balcani împotriva creșterii nejustificate a prețurilor la supermarketuri”

Actualitate"Protestul consumatorilor din Balcani împotriva creșterii nejustificate a prețurilor la supermarketuri"

Consumatorii din Balcani lovesc puternic supermarketurile cu un boicot de amploare!

În mai multe tari din Balcani, Croația, Serbia și Muntenegru includ, consumatorii protestează împotriva marilor lanțuri de supermarketuri, iar motivul? Creșterile nejustificate de prețuri, potrivit Euronews și France 24, dar mai sunt si alte exemple de nemulțumiri care se amestecă cu această situație incomodă, bazându-se pe mai multe dovezi clare, care înțesează atmosfera în care se află acestea.

Supermarketurile din Balcani, Lidl, Eurospin și DM fiind inclusiv ele, practic sunt de-a dreptul goale, iar consumatorii s-au mobilizat pentru un boicot gigantic, un protest împotriva prețurilor care par să fie “nejustificat de mari” și persistente. Multe produse din aceste magazine au devenit inaccesibile, lucru care duce la o mare confuzie pentru oameni.

Mișcarea a început în Croația acum câteva zile cu „Halo, inspektore”, iar săptămâna de atunci a fost decisivă pentru ca acest val de indignare să se extindă și în alte țări din regiune, un fel de dominos, ajungând la Bosnia, Serbia, Muntenegru, Slovenia și chiar Macedonia de Nord.

Sursa, care nu poate fi neglijată, este Facebook, de la „Halo, inspektore”, care aduce la cunoștința oamenilor realitatea dramatică a acestei crize. „Consumatori, fiți atenți. Prețurile produselor pe care le cumpărăm sunt exorbitante și constant ne-am arătat nemulțumirea doar că acum e mult mai vocală”, este mesajul care trimite cititorii într-o spirală de confuzie.

Imaginile cu magazine goale au inundat social media, amplificând și mai mult revolta publicului și căutările despre cum să-și gestioneze bugetele, pentru că costul vieții e tot mai greu de suportat. Vigilent, protestatarii își împărtășesc indignarea pe platformele online.

Campania de boicot a avut un impact semnificativ, iar tranzacțiile din supermarketuri s-au dus în jos cu 44%, reducerea vânzărilor fiind de nici 53% în Croația, potrivit autorităților fiscale, dar tot apare întrebarea, până când va dura această situație? Ce se va face mai departe?

Danko Horvat, care își desfășoară activitatea ca barman în Zagreb, susține că „comercianții cu amănuntul nu vor fi afectați financiar, dar acesta devine un mesaj simbolic important”, dar la un moment dat se pune întrebarea, ce se ascunde în spatele acestor afirmații?

Politica marilor retaileri, care reacționează la protestele cetățenilor, se traduce în anunțuri cu reduceri masive, dar oare sunt acestea suficiente pentru a îndrepta situația? Supermarketurile din Balcani și-au ← promovat ofertele, iar Kaufland Croația, de exemplu, propune o listă cu peste 1.000 de produse reduse, ca și cum acest lucru ar putea schimba percepția consumatorilor.

În ciuda acestor reduceri, mulți consumatori se simt neglijați și consideră că supermarketurile nu fac decât „zgomot asurzitor de marketing”, având impresia că este doar o stratagemă temporară, care nu va rezolva problema miezului său.

„Zgomot asurzitor de marketing despre reduceri – permanente, temporare, dacă e nevoie”, se observă că ele sunt minime, poate doar câțiva cenți, iar publicitatea care le însoțește este mereu tentantă, dar și înșelătoare, un contrast ce nu se știe cât va mai durează.

Guvernul croat revine cu întăriri pe lista de produse esențiale, dar mulți cumpărători se întreabă dacă măsurile sunt suficiente pentru a contracara inflația, care a atins un vârf de 4,5% în decembrie, comparativ cu media din zona euro care e de 2,4%, o dilemă fără sfârșit.

Mai mult, Croația are și o TVA ce leagă consumatorii, fiind una dintre cele mai mari din Europa, de 25%, iar salariul mediu, care e de aproximativ 1.366 de euro în noiembrie, ridică anumite semne de întrebare asupra sustenabilității economiei.

Premierul croat, Andrej Plenkovic a menționat că boicotul este un mesaj, dar mai rămâne întrebarea: cât de puternic va fi acest mesaj și cum va răspunde guvernul? Problema va fi discutată cu siguranță în ședințele de conduită governamentală, dar este oare suficient?

Se afirmă că scopul principal este de a proteja cele mai vulnerabile grupuri, o declarație care se leagă strâns de responsabilitatea guvernului în fața cetățenilor, dar ceea ce zice nu prea se leagă de faptele observabile.

Prim-ministrul din Muntenegru a intrat de asemenea în ecuație, declarând că „susțin o astfel de acțiune”, o mișcare ce vine dintr-un interviu care poate masca o bit complexitate, dar fără o direcție clară.

În Slovacia, Richard Takáč, este figura centrală a unei campanii ce vizează limitarea puterii supermarketurilor străine, dar realmente va reuși să aducă un impact pozitiv, având aliați din șase țări, inclusiv România, care toate păstrează un substrat comun al supărării?

Ei cer consolidarea normelor comerciale, pentru a proteja agricultorii și piețele care sunt strivite de aceste practici comerciale nedrepte, o situație care aduce semne de întrebare cu privire la posibilitățile de restructurare a pieței.

De asemenea, Richard Takáč caută protecția consumatorilor, dar este oare această acțiune ceva real sau doar o abureală în fața unei puteri comerciale care e deja destul de bine împămîntenită?

Boicotul, susținut de multe părți, cu toate acestea, rămâne un semn de întrebare, și dacă marii retaileri nu vor lua măsuri drastice, oamenii sunt hotărâți să continue cu protestele, dar oare până când? Este o întrebare ce planează și care nu dovedește nimic.

Oamenii se simt înșelați, chiar și cei înstăriți, acordându-și susținerea, iar grupul „Halo, inspektore” încurajează populația: „Retailerii și-au pierdut încrederea, cum o pot recâștiga?”

Protestele consumatorilor
Boicot supermarketuri
Imagini magazine goale
Impact semnificativ
Zgomot marketing
Guvernul croat
TVA Croația
Slovacia supermarketuri
Boicot continua

Check out our other content

Check out other tags:

Most Popular Articles