Monday, May 20, 2024
HomeActualitateProtestele Violente în Georgia: Forțele de Securitate Folosesc Tunuri cu Apă și...

Protestele Violente în Georgia: Forțele de Securitate Folosesc Tunuri cu Apă și Gaze Lacrimogene împotriva Manifestanților

Protestele Violente în Georgia: Forțele de Securitate Folosesc Tunuri cu Apă și Gaze Lacrimogene împotriva Manifestanților

Într-o seară tensionată, forțele de securitate din Georgia au recurs la utilizarea tunurilor cu apă, gazelor lacrimogene și grenadelor asurzitoare împotriva protestatarilor adunați în fața Parlamentului din Tbilisi. Situația a escaladat după ce legislativul a dezbătut un proiect de lege privind “agenții străini”, considerat a fi de inspirație rusă, față de care opoziția și țările occidentale au manifestat critici puternice.

Conform martorilor oculari citați de agenția Reuters, manifestanții au ripostat prin aruncarea de ouă și sticle către polițiști, care ulterior au intervenit fizic împotriva acestora, utilizând metode agresive pentru a-i dispersa.

Proiectul de lege care a generat protestele impune ca organizațiile ce primesc peste 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca “agenți străini”. Acest act normativ a atras comparații critice cu legislația similară din Moscova, utilizată pentru a reprima opoziția în Rusia.

După ce Parlamentul georgian a votat, în data de 17 aprilie, prima lectură a proiectului de lege, mii de protestatari antiguvernamentali au ocupat în fiecare noapte arterele principale din Tbilisi, exprimându-și dezavuarea față de decizia legislativului.

Evenimentele tensionate au condus la intervenția brutală a forțelor de ordine, care au bătut și arestat un număr semnificativ de persoane ce protestau împotriva proiectului de lege. Jurnaliști aflați în zona conflictelor au fost, de asemenea, agresați, inclusiv un fotograf AFP care a fost agresat cu un baston de cauciuc, deși era identificat clar drept membru al presei.

Au apărut și informații despre Levan Khabeishvili, liderul principalului partid de opoziție, Mișcarea Națională Unită a fostului președinte Mikheil Saakașvili, care a fost grav rănit și a necesitat asistență medicală. Televiziunile locale au prezentat imagini cu acesta având fața desfigurată și lipsindu-i dinți.

După ce au fost dispersați de forțele de ordine, aproximativ 2.000 de manifestanți au continuat să blocheze bulevardul principal din Tbilisi, dislocând mobilier stradal ca mese de cafenea și coșuri de gunoi pentru a forma baricade. Unii au exprimat acuze de supunere, strigând insulte către poliție.

Președintele georgian, Salome Zourabichvili, a condamnat reprimarea violentă a protestelor, menționând că acțiunea forțelor de ordine a fost nejustificată și disproporționată, deoarece manifestațiile au fost pașnice. Ea a apelat la ministrul de interne să oprească represiunea în așa fel încât să nu mai fie utilizate metode violente împotriva protestatarilor neînarmați.

Parlamentul, aflat sub controlul partidului de guvernământ Visul Georgian și al aliaților săi, se presupune că va adopta proiectul de lege, acesta urmând să treacă încă două lecturi înainte de a deveni act normativ.

Tina Khidasheli, fost ministru al apărării într-un guvern condus de Visul Georgian în perioada 2015-2016, a participat la protestul împotriva fostașilor săi colegi de guvern, exprimându-și încrederea că protestatarii vor obține victoria. Ea a atras atenția că guvernul nu face decât să amâne inevitabilul, iar rezistența populației va primi la final recunoașterea meritată.

Sesiunea parlamentară de marți s-a încheiat fără un vot clar, urmând ca dezbaterea să fie reluată în ziua următoare.

SUA, Marea Britanie și Uniunea Europeană, care a acordat Georgia statutul de țară candidată în decembrie, au criticat proiectul de lege. Oficialii din cadrul Uniunii Europene au avertizat că acest act normativ ar putea împiedica progresul Georgiei în calea integrării în UE.

TAGS: Georgia, #protest, lege, opozitie, democratie
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments