Saturday, May 18, 2024
HomeActualitateProtest pro-palestinian la Universitatea Columbia: Activiștii ocupă clădirea în semn de solidaritate...

Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia: Activiștii ocupă clădirea în semn de solidaritate cu Gaza

Protest pro-palestinian la Universitatea Columbia: Activiștii ocupă clădirea în semn de solidaritate cu Gaza

Activiștii pro-palestinieni au intrat marți dimineață în clădirea Universității Columbia din New York, semnând un protest împotriva implicării instituției în cadrul operațiunilor israeliene din Fâșia Gaza. Aceasta este o acțiune fără precedent care a început să capete amploare în ultimele săptămâni, în contextul unor tensiuni globale crescute.

În Hamilton Hall, un simbol al protestelor studențești încă din anii ’60, activiștii au afișat un banner cu mesajul “Hind’s Hall”, în memoria unui copil palestinian ucis în Gaza. Protestatarii au blocat ușile și s-au solidarizat pentru a-și exprima nemulțumirile față de acțiunile Israelului.

La scurt timp după intrarea protestatarilor în clădire, poliția din New York a apărut în fața universității, însă situația rămâne tensionată, iar reacțiile sunt imprevizibile. Columbia University a emis un comunicat menționând că siguranța comunității este prioritară și că accesul pe campus a fost restricționat la rezidenții și personalul esențial, până la clarificarea situației.

Mitingurile pro-palestiniene la nivel internațional provoacă controverse

Pe fondul conflictului din Fâșia Gaza, studenții din diverse campusuri din SUA au inițiat proteste și instalat corturi pentru a-și manifesta solidaritatea cu populația palestiniană. Aceste acțiuni au ridicat întrebări privind limitele libertății de exprimare și responsabilitățile instituțiilor educaționale în contextul geopolitic actual.

Universitatea Columbia a intrat în atenție după ce a decis să suspende studenți implicați în proteste, intrând într-un impas cu activiștii pro-palestinieni care cereau transparență financiară și amnistie pentru ceilalți sancționați. Președintele instituției a declarat că dialogul nu a oferit soluții concrete și că universitatea nu va renunța la anumite investiții criticate de protestatari.

Într-un mesaj de solidaritate cu Gaza, studenții continuă să se mobilizeze în campusuri din California până în New England, generând reacții diverse atât din partea autorităților cât și a societății civile.

Reacții dure și rețineri în alte campusuri americane

Pe lângă evenimentele de la Universitatea Columbia, alte instituții de învățământ din SUA s-au confruntat cu proteste similare, soldate cu rețineri și tensiuni crescute. Forțele de ordine au intervenit la Universitatea Cal Poly Humboldt și Universitatea din Carolina de Nord, unde au reținut mai mulți participanți la proteste ilegale.

Situțiile de la Universitatea Texas din Austin și la Virginia Commonwealth University din Richmond au fost marcante, cu sute de persoane reținute și confruntări fizice între protestatari și poliție. Autoritățile locale au intervenit pentru a restabili ordinea publică, iar violențele au atras critici și controverse în rândul opiniei publice diverse.

În acest context incendiar, tensiunile rămân ridicate, iar reacțiile sunt imprevizibile. Între solidaritate cu Palestine și menținerea ordinii publice, autoritățile din SUA se confruntă cu un echilibru fragil, supus unor presiuni interne și externe.

TAGS: protest, palestina, universitate, conflict
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments