Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateProtest global împotriva morții lui Aleksei Navalnîi în fața ambasadelor ruse din...

Protest global împotriva morții lui Aleksei Navalnîi în fața ambasadelor ruse din Europa

Protest global împotriva morții lui Aleksei Navalnîi în fața ambasadelor ruse din Europa

Sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadelor Rusiei din principalele capitale europene pentru a-și exprima indignarea față de moartea liderului opoziției ruse, Aleksei Navalnîi, care a avut loc vineri, 16 februarie. Manifestațiile au fost organizate de susținătorii lui Navalnîi și au avut loc în Berlin, Paris, Londra și Roma.

În fața ambasadei ruse din Berlin, oamenii au afișat pancarte pe care scria „Putin este un ucigaș” și „Putin la Haga”. Aceștia și-au arătat astfel dezaprobarea față de președintele rus și regimul politic de la Moscova. La Paris, manifestanții au ținut bannere pe care erau scrise mesaje precum „Putin asasin” și „Putin este un criminal”.

Între timp, în fața ambasadei Rusiei din Londra, au fost depuse flori în memoria principalului critic al Kremlinului. Londonezii își exprimă astfel tristețea și îngrijorarea față de ceea ce consideră a fi o mare pierdere pentru democrație.

Protest în Roma în memoria lui Aleksei Navalnîi
Roma (Italia). Protest față de moartea lui Navalny, 16 februarie 2024 | Foto: Profimedia Images

Atât liderii occidentali, cât și membri ai opoziției ruse au condamnat moartea lui Navalnîi și au acuzat regimul politic de la Moscova de acest tragic eveniment. Aleksei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, a decedat vineri într-o colonie penitenciară situată în zona arctică. Politicianul era încarcerat pentru acuzații de „extremism” și ispășea o pedeapsă în condiții foarte dure. Cauza exactă a morții sale nu este încă cunoscută și este așteptată expertiza medico-legală.

„Medicii ruși au încercat timp de 30 de minute să-l resusciteze, însă pacientul a decedat”

Chiar dacă se afla în detenție, Navalnîi a continuat să transmită mesaje pe rețelele de socializare, exprimându-și adesea critica față de regimul de la Moscova și administrația închisorilor. Într-unul din mesajele sale recente, acesta a chemat la proteste masive împotriva președintelui Putin în timpul alegerilor prezidențiale din luna martie.

Foto: Profimedia Images

Citiți și: LIVE | Aleksei Navalnîi a murit în închisoare, au anunțat autoritățile ruse. Cel mai puternic opozant al lui Putin era închis într-un penitenciar din Siberia

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments