Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeMediu si Natura„Proiectul de Stopare a „DNA-ului pădurilor” întâmpină rezistență din partea deputaților și...

„Proiectul de Stopare a „DNA-ului pădurilor” întâmpină rezistență din partea deputaților și își caută sprijinul în Senat”

Legea specială pentru combaterea infracțiunilor de mediu a fost redepusă de deputații USR în luna iunie a anului 2023, după ce proiectul anterior a fost declarat neconstituțional de către Curtea Constituțională. Motivul invocat a fost lipsa indicării sursei de finanțare. Noul proiect de lege prevede înființarea unei structuri specializate în combaterea acestor infracțiuni în cadrul Parchetului General de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Deputata USR Diana Buzoianu a declarat că partidele aflate la guvernare arată că sunt mai degrabă de partea infractorilor decât a românilor. Ea subliniază că sistemul actual funcționează în favoarea infractorilor, iar PSD, PNL și AUR nu sunt interesați de schimbare. Buzoianu evidențiază nevoia României de a avea un instrument eficient în lupta împotriva mafiei lemnului și mafiei gunoaielor, precizând că pădurile țării sunt sistematic tăiate ilegal, iar la marginea localităților sunt aruncate munți de gunoaie. Potrivit deputatei, România suferă pierderi de miliarde de lei în fiecare an din cauza acestor mafii, care sunt tot timpul conectate politic.

Conform rapoartelor Comisiei Europene, România pierde anual aproximativ 6 miliarde de euro din cauza exploatării ilegale a pădurilor. În primele șase luni ale anului 2023, doar 144 de infractori au fost condamnați pentru infracțiuni silvice, iar doar 10 dintre aceștia au primit pedeapsă cu închisoarea cu executare. Majoritatea infractorilor au primit doar amendă sau pedeapsă cu suspendarea executării. Aceste cifre nu reflectă gravitatea problemei și necesitatea unor măsuri eficiente pentru combaterea acestor infracțiuni.

Anul trecut și anul acesta, peste 95% dintre dosarele referitoare la infracțiunile de mediu s-au încheiat fie prin renunțarea la urmărirea penală, fie prin clasare. Aceste statistici ridică semne de întrebare asupra eficacității sistemului de justiție în combaterea acestor infracțiuni grave și a protejării mediului înconjurător.

După adoptarea în Camera Deputaților, proiectul de lege va fi supus dezbaterilor în Senat, care este camera decizională în acest caz. Este de așteptat ca proiectul să întâmpine diverse opinii și puncte de vedere în procesul de dezbatere parlamentară.

Taguri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments