Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateProduse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană

Produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană


România are mai multe produse tradiționale protejate în Uniunea Europeană, fapt care certifică rețeta, proveniența și calitatea acestor produse. Sistemul de indicații geografice al UE protejează denumirile produselor care provin din anumite regiuni și au anumite calități sau ale căror renume este legat de teritoriul în care sunt produse. Descoperă care sunt acele produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană.


Ce sunt produsele tradiționale protejate în UE


Produsele tradiționale protejate în Uniunea Europeană (UE) sunt acele produse alimentare și agricole care au o istorie îndelungată și o legătură strânsă cu o anumită regiune sau tradiție culturală în cadrul Uniunii Europene. Aceste produse sunt protejate prin intermediul unor sisteme de calitate recunoscute la nivel european.


Politica UE în domeniul calității are ca scop să protejeze denumirile anumitor produse pentru a le promova caracteristicile unice legate de originea lor geografică, precum și de tehnicile și practicile tradiționale.


Protejarea acestor produse are ca scop promovarea tradițiilor și diversității culturale, precum și protejarea fermierilor și producătorilor locali împotriva concurenței neloiale.


Ce înseamnă DOP


Denumirea de Origine Protejată (DOP) este un sistem care protejează denumirile de origine a produselor care sunt făcute, prelucrate și pregătite într-o anumită zonă geografică, folosind tehnici tradiționale specifice acelei regiuni.


Ce înseamnă IGP


Indicația Geografică Protejată (IGP) este este un sistem similar cu DOP, dar protejează nu numai originea geografică, ci și caracteristicile și reputația produsului asociate cu acea regiune.


Ce înseamnă STG


Specialitate Tradițională Garantată (STG) se referă la produse care sunt tradiționale sau au o compoziție sau un mod de producție tradițional, dar nu sunt legate de o anumită regiune geografică.


Produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană


Există mai multe produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană. Iată care sunt acestea:


Produse românești din carne protejate în Uniunea Europeană


Cârnații de Pleșcoi – IGP


Cârnaţii de Pleşcoi sunt un soi de cârnaţi afumaţi produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru. Această combinaţie de ingrediente şi procesul de producţie le conferă Cârnaţilor de Pleşcoi un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII- lea.


În rețeta de cârnați de Pleșcoi cu IGP – adică cea protejată de legislația europeană, proporţia de carne de oaie este de minim 55%, iar cea de vită – de maxim 45%. În anumite perioade ale anului, toamna și iarna, carnea de oaie se poate înlocui în proporţie de maxim 10% cu carnea de capră, fără a se modifica semnificativ proprietăţile organoleptice. Aceştia trebuie să aibă o suprafaţă curată, intactă şi nelipicioasă, iar în secţiune au consistenţă legată, densă şi uniformă atât pe margine, cât şi în mijloc.


Descoperă și Reţetă de cârnaţi de Pleşcoi – cum faci cei mai buni cârnați de casă


Salamul de Sibiu – IGP


salam de sibiu Produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană
Produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană – Salam de Sibiu

Salamul de Sibiu este un salam crud-uscat, realizat din carne de porc provenită de la porci ajunşi la maturitate şi din slănină tare. Amestecul este umplut în membrane naturale şi/sau colagenice şi supus afumării cu lemn de esenţă tare, maturării şi uscării la rece.


Pentru maturare se utilizează produse alcoolice precum vinul alb, roşu sau rose, coniac, vinars, vinuri spumante, bere neagră. De asemenea, sunt folosite culturi de mucegai nobil (spori) – Penicillium nalgiovensis sau un amestec de diferite tipuri Penicillium, care conţin obligatoriu Penicillium nalgiovensis.


Salinate de Turda


Salinate de Turda este un produs afumat și uscat din carne de porc, obținut din ceafă, cotlet, piept și pulpă de porc, care sunt sărate în saramură naturală („mărătoare”) combinată cu un amestec de condimente, zaharuri și culturi lactice, maturate timp de 5-7 zile, afumate cu lemn de esență tare și supuse apoi unui proces de maturare-uscare timp de 20-28 de zile.


Produse românești din pește protejate în Uniunea Europeană


Scrumbia de Dunăre afumată – IGP


Scrumbia de Dunăre este un peşte sălbatic care migrează din Marea Neagră în Dunăre. Specia nu poate fi crescută în acvacultura şi este capturată numai în cursul migraţiei pe Dunăre. Are 250-400 grame şi între 25-30 centimetri şi este recunoscut drept cel mai bogat peşte în grăsimi, din lume, raportat la talia sa. Scrumbia este pregătită sub forma întreagă, după curăţare, sărată şi afumata la rece după o metoda veche, din aria geografica definită.


Novacul afumat din Țara Bârsei – IGP


Novacul Afumat din Țara Bârsei este un un produs alimentar obținut din fileurile speciei novac (Hypophthalmichthys nobilis). Specia de pește novac este crescută în aria geografică Țara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului.


Această specie se deosebește de novacul crescut în alte zone ale țării prin faptul că ajunge la greutatea pentru procesare într-o perioadă mai lungă de timp. Datorită condițiilor de mediu, a temperaturilor scăzute pentru o perioadă de timp mai lungă pe parcursul anului, cantitatea de grăsime este redusă la jumătate față de novacul crescut la șes. Procesarea se face tot în arealul geografic delimitat, după rețeta locală de afumare.


Peștele novac este prelucrat sub formă de fileuri, afumate la cald cu rumeguș de esenţă tare (fag) pentru o aromă unică, metodă tradițională de afumare din aria geografică Țara Bârsei.


Salata cu icre de știucă de Tulcea – IGP


Salata cu icre de știucă de Tulcea este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui de culoare albă, obținută din icre în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Este produsă în regiunea Tulcea, care include Rezervația Biosferei Delta Dunării. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” are gustul specific al icrelor de știucă, completat și subliniat de cel al icrelor de pește din Delta Dunării, ca urmare a procesului de sărare și maturare. „Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care utilizează în principal materii prime din regiune, creând o legătură puternică cu mediul natural al Deltei Dunării.


Salată tradițională cu icre de crap – STG


„Salata tradițională cu icre de crap” STG (Specialitate tradițională garantată) este un produs obținut din: icre de crap sărate, icre sărate de pește de apă dulce, ulei de floarea soarelui, apă carbogazificată și zeamă de lămâie. Există în două variante, cu sau fără ceapă fiartă. Este produsă din materii prime sau ingrediente care sunt cele utilizate în mod tradițional. Denumirea „Salată tradițională cu icre de crap” indică menținerea constantă de-a lungul generațiilor, pentru obținerea produsului, a anumitor materii prime și ingrediente.


Produse lactate românești protejate în Uniunea Europeană


Telemeaua de Ibănești – DOP


Denumirea brânzei „Telemea de Ibănești” – Denumire de Origine Protejată corespunde unei brânze cu masă moale/semitare, cu gust plăcut, ușor sărat, gust ce se datorează laptelui obținut de la crescătorii de vaci de lapte de pe Valea Gurghiului. Vacile de lapte de la care provine laptele pentru brânza „Telemea de Ibănești” – Denumire de Origine Protejată, sunt hrănite numai cu furaje fibroase provenite din aria geografică delimitată, de pe Valea Gurghiului.


Consistența și conținutul ridicat de Ca și Mg se datorează metodei de sărare și conservare cu saramură extrasă din fântâna cu apă sărată de la Orșova, caracteristici ce o diferențiază în mod clar de produsul obținut în saramură preparată din apă potabilă și sare.


Telemeaua de Sibiu – IGP


Telemeaua de Sibiu, produsă în ținuturi rustice și sălbatice din Transilvania, este o brânză semi-tare din lapte de oaie. Ea s-a născut în județul Sibiu, pe pajiștile căruia oile pasc de secole. Produsul final ia forma unor calupuri albe dense și onctuoase și se poate degusta atât proaspăt, cât și maturat. Telemeaua de Sibiu IGP își are originea în județul Sibiu din Transilvania, regiune istorică din România, şi este fabricată integral din lapte crud, nepasteurizat, cum se făcea în trecut, până să apară tehnicile moderne de pasteurizare. Cea mai mare parte a procesului de producție se realizează manual, producătorii bazându-se pe instrumente și tehnici tradiționale care au fost transmise de generațiile anterioare. Telemeaua de Sibiu IGP se comercializează atât proaspătă, cât și maturată. În acest din urmă caz, maturarea trebuie să fie de cel puțin 21 de zile.


Cașcavalul de Săveni – IGP


Cașcavalul de Săveni este o brânză maturată produsă în regiunea Botoșani. Se caracterizează printr-o perioadă lungă de maturare (60 de zile), în urma căreia consistența sa devine onctuoasă și omogenă, iar culoarea mai pronunțată. Gustul său, ușor amărui, se caracterizează prin nuanțe de nucă. Condițiile climatice locale, favorabile dezvoltării pășunilor naturale bogate în floră diversă, contribuie la calitatea laptelui utilizat pentru producția de Cașcaval de Săveni, arată site-ul romania.representation.ec.europa.eu.


Alte produse tradiţionale româneşti protejate în Uniunea Europeană


Magiunul de prune de Topoloveni – IGP


Magiunul de prune Topoloveni este preparat după o rețetă tradițională, atestată documentar din 1914. Prunele sunt fierte în cazane cu pereți dubli, sub temperatură controlată de maximum 68 de grade Celsius, timp de 12-14 ore, astfel încât să se evapore toată apa. Datorită acestei metode de preparare, Magiunul de prune Topoloveni nu are nevoie de conservanți.


Pită de Pecica – IGP


Produsul „Pită de Pecica” este un produs de brutărie copt și copt congelat obținut din aluat dospit și copt în cuptoare. „Pită de Pecica” este preparată din făină de grâu, drojdie proaspătă, apă și sare iodată. Produsul are formă neregulată, ușor alungită, cu o crestătură puternic vizibilă, cu greutatea de 4 kg, 2 kg, 1 kg sau 0,5 kg.


Plăcinta Dobrogeană – IGP


Plăcinta dobrogeană s-a alăturat din martie 2023 celorlalte 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european.


Plăcinta Dobrogeană este un produs de patiserie fabricat în regiunea Dobrogea din sud-estul României. Ea se prepară cu foi de aluat întinse și umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caș și cu ouă. Foile de aluat umplute se rulează, se încrețesc și se aranjează în formă de spirală în tăvi rotunde. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, caracteristici pe care numai localnicii din regiunea respectivă le cunosc.


Caracterul specific al produsului „Plăcintă dobrogeană” se datorează modului de preparare și îndemânării transmise de la o generație la alta de locuitorii din Dobrogea. Reputația produsului se datorează dovezilor istorice privind vechimea și notorietatea sa, transmise prin izvoare orale culese și transcrise în reviste și în cărți în vederea păstrării în timp pentru generațiile viitoare.


Descoperă cele mai bune rețete de plăcintă dobrogeană de casă.


Sursă foto – Shutterstock.com


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments