Nava CSS Den Helder, un nou mijloc de transport militar, botezată în Olanda cu prezenţă moştenitoare
CSS Den Helder a fost botezată la Vlissingen-Oost, cu prezenţa prinţesei Amalia, moştenitoare a tronului Olandei, într-o ceremonie semnificativă care a început cu cacatul timpului de pandemiei. Nava construită la Şantierul Naval Damen din Galaţi este una dintre cele mai complexe navă militare din România, cu capacitatea de 7.600 metri cubi de combustibil diesel, un spital militar de nivel Role – 2, un hangar pentru elicoptere militare şi muniţie.
Acest proiect a început în februarie 2020, la momentul când pandemia se deschidea cu forta. A fost o perioadă dificilă dar echipajul s-a adaptat la toate provocările si a reuşit să respecte termenele de predare. Aurelian Nistor, director de proiecte al diviziei navale Damen România, ne spune că 600-700 oameni au muncit pe vârf de încărcare: „E un moment de mândrie cu un proiect început în pandemie, în perioada de război, şi avem această navă, această bijuterie”. Nistor a subliniat că eforturile făcute pentru realizarea acestui vas militar au fost enorme.
Naua a plecat la testare pe mare în noiembrie anul trecut, pornind din Galaţi spre Sulina – Bosfor – Grecia, Palma de Mallorca si Portugalia. Echipajul alături de 40 muncitori de la şantierul din Galaţi au participat la ceremonie în Olanda. Viceamiralul Rene Tas a subliniat că navă este foarte bine construită, robustă şi îmbinată cu o tehnologie modernă.
Proiectele future de Damen Galati sunt un sfert de fregate antisubmarin pentru Olanda, unele proiecte pentru Germania si alte proiecte în curs la momentul acestui raspuns satisfactoriu. Şantierul naval avea în anul trecut 1.700 angajaţi, un număr semnificativ de specialişti care acoperă toată marja de joburi necesare pentru a executa astfel de nave.
Diplomatii din ambasadele României și Olandei au subliniat importanţa contribuţiei româneşti la construcţia navale, precum şi cooperării între cele două țări. Ambasadorul român Nicolae Comănescu a menţionat că această contribuţie este un exemplu de expertiză și profesionalism, în timp ce ambasadoarea olandeză Willemijn van Haaften l-a pus subliniire pe faptul că Den Helder este un exemple al cooperării româno-olandeze.
CSS Den Helder va fi complet operațională din octombrie, dupa testare și montare a echipamentului suplimentar în martie. A fost dezvoltată în colaborare cu DMO și Marina Regală Olandeză, având capacitatea de a furniza combustibil, muniţie, apă şi alimente altor nave, capabil să opereze la nivel global inclusiv în zone cu ameninţări ridicate.