Sunday, June 23, 2024
HomeSportPrimarii Slănic și Plopeni dau în judecată propriile primării pentru salarii mai...

Primarii Slănic și Plopeni dau în judecată propriile primării pentru salarii mai mari

Primarii Slănic și Plopeni dau în judecată propriile primării pentru salarii mai mari

Doi edili nemulțumiți de nivelul indemnizațiilor au decis să acționeze în instanță propriile primării într-un caz neobișnuit care are loc în două orașe din România. Este vorba despre localitățile Slănic și Plopeni, aflate în județul Prahova, în regiunea Muntenia.

Motivele acțiunii în instanță

Executivul a luat decizia de a îngheța indemnizațiile primarilor, ceea ce i-a determinat pe cei doi edili să întreprindă această acțiune în instanță. Nemulțumirea primarilor a fost semnalată în cadrul unei ediții a emisiunii „Statul la stat” difuzată de Digi 24.

Edilii au dat în judecată Unitățile Administrativ Teritoriale, iar în mod indirect și Primăriile pe care le conduc. În conformitate cu legea, primarul reprezintă și conduce instituția. Cu toate acestea, cei doi primari nu sunt de acord cu această interpretare și susțin că au dreptul să acționeze în instanță propria lor instituție.

Primarul orașului Slănic, Costea Daneluș, se arată nemulțumit și argumentează că nu este corect ca alți bugetari să primească salarii mai mari decât primarii. El se opune Ordonanțelor care prevăd plafonarea indemnizațiilor și solicită salarii la același nivel cu medicii și profesorii.

Costea Daneluș, primar Slănic: La alții de ce le-a dezghețat?

Reporter: La alți bugetari.

Costea Daneluș: Da. De ce pentru profesori s-au găsit bani, pentru… și la sănătate. Ei mănâncă cu două guri, noi mâncăm cu o gură? Dumneavoastră dacă ați fi în locul meu ce ați face? (…)

Noi nu avem dreptul la alte „preme”, nu avem dreptul la… suntem demnitari în fața legii, când răspundem, la semnătură”, a declarat primarul supărat pe Guvern, conform Digi 24.

Explicația primarului

Întrebat dacă, de fapt, s-a dat singur în judecată, primarul Daneluș a negat acest lucru. El susține că în instanță a acționat instituția pe care o conduce, nu el personal. Primarul consideră că nu este același lucru cu instituția și că are dreptul să facă acest demers.

Costea Daneluș: Stați să ne înțelegem. Primarul nu este UAT Slănic, primarul este o perioadă limitată de la, până la…

De cealaltă parte, președintele Asociației Comunelor din România, Emil Drăghici, declară că un primar nu poate da în judecată propriul UAT (Unitate Administrativ Teritorială), cel puțin nu cât este în exercitarea mandatului. Același punct de vedere este împărtășit și de avocatul UAT Slănic, Andreea Gheorghe.

Sursa menționată mai adaugă că al doilea primar aflat în aceeași situație este Dragoș Niță, primarul orașului Plopeni. Cu toate acestea, acesta a refuzat să discute public despre demersul său.

TAGS:

primarii, Slănic, Plopeni, salarii, indemnizații, primari, Digi 24, instanță, Prahova, nemulțumiți, salarii mai mari, executiv

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General