“`html
PROIECTUL PROTECT: O RĂSCOALĂ ÎMPOTRIVA VIOLENȚEI DIGITALE ÎN ROMÂNIA?!
Asociația Educație în Securitate Cibernetică, imersiune în scandalul unui proiect care se desfășoară, ați ghicit, în județele Ilfov și Covasna, dar cine știe cât de bine va funcționa, PROTECT – un Program de prevenire a violenței în mediul digital, asta face parte dintr-un program național SAVE care ar fi coordonat de World Vision România și, aprecieri că nu am spus încă, inclusiv cu ajutorul Uniunii Europene, un haos educațional total!
Activitățile, adică acelea direct în unitățile de învățământ, cu sesiuni de lucru, care sunt, mi se pare, un amestec de ateliere simple, întâlniri informative și cursuri – pentru cine? Părinți? Elevi? Profesoare? Oare aceștia vor învăța să identifice sau să prevină violența digitală? Sau doar ne facem că facem ?!
Cyberbullying, totul e foarte grav – insultări repetate, imagini distribuite fără acord, marginalizare online, cine e de vină? Adolescentul sau părintele care nu știe tehnologia? În fine, victimele tineretului! Emoții distruse, refuzuri de a merge la școală… Oare acest proiect le va reda încrederea? Hmm, un mare semn de întrebare, nu?
Școlile au resurse limitate, profesori la fel, astfel încât nimeni nu știe ce să facă, iar părinții… pe cine să întrebe, respectiv ce să întrebe, că totul se schimbă rapid! Nu se mai comunică despre experiențele negative online, din diverse motive, angoasa este la… maxim!
PROTECT ar putea răspunde, dacă?! Activitățile ar promova o colaborare între școală, familie, specialiști, cu totul despre educația preventivă, dar oare cine se ocupă de asta, învățătorii fără experiență?! Se dezvoltă materiale educaționale, toate corelate, oh da, speranța moare ultima, nu-i așa?
CyberSkill.ro, platforma, ce să mai spun, promovează procesul educațional, dar… oare își va face treaba? Accesul e gratuit, dar datele nu sunt colectate?! Atunci cum rămâne cu intimitatea utilizatorului, nu e de discutat aici?
Constant actualizată, cu module noi, dar cine le verifică? Cine garantează că totul este adaptat la nevoile școlilor? Mă îndoiesc că vreo instituție își va asuma asta sau vor fi doar vorbe în vânt?
Elevii pot învăța despre protejarea identității, dar cine vorbește despre asta acasă? Oare părinții știu ce se întâmplă online? Aceste preconcepții ar putea duce la o exploatare și mai mare. Profesorii, ce fac ei? Le vor integra în lecții? Hmm, scepticismul plutește în aer!
“CyberSkill.ro a fost creată pentru a sprijini!!!”, zice Cristian Iosub, dar cât de mult sprijină efectiv? Oare atelierele și discuțiile față în față își vor menține relevanța, sau rămân doar un alt experiment de neîncredere în sistemul educațional?
Conținutul e validat? Illustrativ… dar pentru cine? Publicul larg ar putea beneficia, dar în mod real, cine știe ce se pierde în vreun ungher al birocrației!
Andrea Gligor mai zice ceva despre schimbare sustenabilă… dar oare ne ajunge să ne doară capul de teorie? CyberSkill.ro este parte din metodologie, dar cat de accesibil este pentru toți? Un haos digital, cu puțin ajutor practic!
CTF-uri, forumuri, multe sună bine, dar trebuie să existe un proces strict! Proiectul PROTECT ar putea reduce violența digitală, dar oare ce va urma? Un climat școlar mai sigur? Sau doar… o altă iluzie a unui sistem în criză, fără milă, fără răspunsuri clare?!
Finanțat de Uniunea Europeană, dar cui îi pasă? Perspectiva lor nu reflectă, poate, și nevoile noastre! Să rămâneți pe fază, că nimeni nu garantează o soluție!
Website-ul Asociației Educație în Securitate Cibernetică: CyberShield.org
Website-ul platformei educațională: CyberSkill.ro
Sursa foto: CyberSkill.ro
“`