Monday, June 24, 2024
HomeEconomie si FinanciarPrețurile la energie în România și Ungaria, cele mai mari din UE

Prețurile la energie în România și Ungaria, cele mai mari din UE

Prețurile la energie în România și Ungaria, cele mai mari din UE

Conform unui raport publicat recent de Comisia Europeană, companiile din România și Ungaria plătesc cele mai mari prețuri la energie din Uniunea Europeană. Aceste prețuri sunt de aproape trei ori mai mari decât cele plătite de firmele din Finlanda. Studiul arată că prețurile la energie în UE au crescut semnificativ în ultimii doi ani, de la debutul invaziei rusești în Ucraina.

Conform raportului, prețul mediu plătit de o companie de talie medie din UE a crescut până la 0,21 euro per kilowat-oră (KWh) în 2023, față de 0,18 euro în 2022. Însă companiile mijlocii din România plătesc cele mai mari prețuri la electricitate din UE, în valoare de 0,33 euro per KWh, urmate de cele din Ungaria, care plătesc 0,30 euro per KWh. În contrast, cele mai mici prețuri la energie au fost identificate în Finlanda și Portugalia, unde se plătește doar 0,10 euro per KWh.

Raportul Comisiei evidențiază faptul că Marea Britanie a înregistrat creșteri mult mai dramatice ale prețurilor la energie, în timp ce în SUA acestea au rămas la un nivel redus. De asemenea, se menționează că ponderea energiei din surse regenerabile în Uniunea Europeană a crescut până la 23,02% în 2022. Comparativ, în anul 2020, ultimul an pentru care există date comparabile, ponderea energiei din surse regenerabile era de două ori mai mare în UE decât în SUA și Japonia.

Uniunea Europeană și-a stabilit ca obiectiv pentru anul 2030 ca 42,5% din energia utilizată să provină din surse regenerabile. Astfel, este de așteptat ca prețurile la energie să cunoască schimbări semnificative în următorii ani, în contextul tranziției către sursele regenerabile și a eforturilor de combatere a schimbărilor climatice.

  • companiile din România și Ungaria plătesc cele mai mari prețuri la energie din UE;
  • prețurile la energie în UE au crescut ca urmare a invaziei rusești în Ucraina;
  • prețurile la energie pentru companiile mijlocii din România sunt de 0,33 euro per KWh;
  • prețurile cele mai mici la energie se găsesc în Finlanda și Portugalia;
  • Marea Britanie a înregistrat creșteri dramatice ale prețurilor la energie;
  • ponderea energiei din surse regenerabile în UE a crescut în ultimii ani;
  • obiectivul UE pentru 2030 este ca 42,5% din energia utilizată să fie regenerabilă.

Puteți găsi mai multe informații despre prețurile la energie și sursele regenerabile aici.

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General