Tuesday, February 27, 2024
Google search engine
HomeSportPreţurile apartamentelor din Polonia şi România au crescut cel mai mult în...

Preţurile apartamentelor din Polonia şi România au crescut cel mai mult în UE, în ultimele trei luni. La ce niveluri s-a ajuns

Prețul locuințelor în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere semnificativă în trimestrul al treilea al anului 2023, potrivit datelor publicate de Eurostat.

Conform acestor date, prețurile locuințelor au crescut cu 0,8% în comparație cu trimestrul al doilea, iar 18 state membre au înregistrat creșteri în acest sector. Cele mai mari creșteri au fost înregistrate în Polonia, România și Danemarca, în timp ce cele mai semnificative scăderi de prețuri au avut loc în Luxemburg, Finlanda și Germania.

În România, prețul locuințelor a înregistrat o creștere medie de 4,8% într-un an, conform datelor Eurostat. Aceasta este o veste bună pentru piața imobiliară din țară, deoarece indică o creștere sustenabilă și o cerere puternică pentru locuințe.

Pe de altă parte, în ritm anual, prețul locuințelor în Uniunea Europeană a scăzut cu 1% în trimestrul al treilea din 2023 în comparație cu același trimestru din 2022. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Luxemburg, Germania și Finlanda, în timp ce cele mai mari creșteri de prețuri s-au consemnat pe piețele din Croația, Polonia și Bulgaria.

O analiză interesantă realizată de Eurostat arată că în perioada 2010 – trimestrul al treilea din 2023, prețul locuințelor din Uniunea Europeană a crescut cu 48,9%. Aceasta evidențiază o tendință ascendentă consistentă în sectorul imobiliar din toate statele membre. Mai mult, în aceeași perioadă, prețurile la locuințe s-au triplat în Estonia și s-au dublat în Ungaria, Lituania, Letonia, Austria, Cehia și Luxemburg. Singurele scăderi au fost înregistrate în Grecia, Italia și Cipru.

Pe de altă parte, chiriile în Uniunea Europeană au înregistrat o creștere de 22% în aceeași perioadă. Cu excepția Greciei, unde au scăzut, chiriile au crescut semnificativ în majoritatea statelor membre, cu cele mai mari creșteri în Estonia, Lituania și Irlanda.

În ceea ce privește tendințele pentru anul 2024, se pare că prețurile apartamentelor vor continua să crească în România. Potrivit unui studiu realizat de Indicelul Imobiliare.ro, majoritatea cumpărătorilor români anticipează noi majorări ale prețurilor în următorul an. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș pentru achiziționarea unui apartament, urmat de Brașov și București.

TAGS: Locuințe, Prețuri locuințe, Piața imobiliară
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments