Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitatePreședintele Klaus Iohannis susține Ucraina în fața agresiunii rusești

Președintele Klaus Iohannis susține Ucraina în fața agresiunii rusești

Președintele Klaus Iohannis susține Ucraina în fața agresiunii rusești

Președintele Klaus Iohannis și Președintele Ucrainei, Volodîmîr Zelenski, au avut o întâlnire la nivel înalt în cadrul căreia au discutat despre situația de securitate din Ucraina și despre sprijinul ferm al României pentru țara vecină. Ambii lideri au condamnat atacurile brutale ale Rusiei asupra Ucrainei, inclusiv asupra infrastructurii civile.

Președintele Klaus Iohannis a reiterat angajamentul României de a sprijini Ucraina în fața agresiunii rusești. Acest sprijin cuprinde atât asistență politică, cât și ajutor umanitar și militar. România a luat parte la numeroase exerciții militare comune cu Ucraina și a furnizat asistență tehnică și logistică în eforturile de modernizare a armatei ucrainene.

De asemenea, cei doi lideri au discutat despre dezvoltarea relațiilor bilaterale și despre prioritățile pentru anul 2024. Acestea includ proiecte transfrontaliere de interes mutual și dorința de a avansa în procesul de stabilire a unui Parteneriat Strategic între cele două țări. În acest sens, președintele României a salutat decizia Ucrainei de a recunoaște inexistența “limbii moldovenești” și a subliniat importanța respectării drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale.

Președintele Klaus Iohannis a reafirmat sprijinul României pentru integrarea europeană a Ucrainei și a felicitat țara vecină pentru deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană. România a fost un susținător puternic al Ucrainei în acest demers, oferind sprijin valoros în cadrul Consiliului European și în alte foruri internaționale.

O altă temă discutată a fost perspectiva euroatlantică a Ucrainei. Ambii lideri au exprimat determinarea de a consolida cooperarea cu NATO și de a continua sprijinul pentru Ucraina, inclusiv în pregătirea Summitului NATO de la Washington, unde vor fi abordate prioritățile aliate pentru acest an.

Tags:

Klaus Iohannis, Președintele Ucrainei, România, Ucraina, relații bilaterale, securitate, agresiune rusă, Parteneriat Strategic, integrare europeană, NATO
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments