Tuesday, April 16, 2024
HomeSportPreoții din BOR, obligați la neutralitate politică

Preoții din BOR, obligați la neutralitate politică

Preoții din BOR, obligați la neutralitate politică

Conform Îndreptarului Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, slujitorilor bisericii le este interzis să-și exprime opțiunile politice în declarații publice sau în activitatea practică pe durata campaniilor electorale.

Restricții stricte pentru implicarea preoților în politică

Preoții bisericii au dreptul să-și manifeste opțiunile politice pentru alegerile europarlamentare, locale, legislative și prezidențiale doar prin votul personal secret, conform reglementărilor.

Îndreptarul prevede că preoții trebuie să păstreze neutralitatea în timpul campaniilor electorale, atât în declarațiile publice, cât și în activitatea practică, pentru a respecta opțiunile politice ale credincioșilor. Opțiunea politică a preotului poate fi exprimată doar prin votul personal secret, conform specificațiilor din documentul oficial al Bisericii Ortodoxe Române referitor la anul electoral.

Conform regulilor BOR, preoții și diaconii trebuie să obțină aprobarea scrisă a superiorilor pentru a candida la alegerile locale.

  • Lipsa unor candidați laici ortodocși pregătiți pentru a reprezenta eficient comunitățile din care provin și care includ credincioși ortodocși;
  • Încălcarea neutralității politice sau susținerea publică a unui partid politic local de către reprezentanții altor culte sau organizații religioase;
  • Promovarea de către anumite partide politice a unor persoane care atacă constant instituția Bisericii și valorile morale creștine sau candidatura acestor persoane ca independenți.

Clericii care doresc să candideze trebuie să obțină aprobarea episcopului din eparhia în care activează, urmând să își suspende activitatea religioasă pe perioada campaniei electorale și să nu folosească lăcașurile de cult în scop electoral.

După cum se precizează în document, arhiereii, preoții, diaconii, călugării și maicile din Biserica Ortodoxă Română nu au dreptul să fie membri ai unui partid politic și pot candida doar ca independenți pentru funcții de consilieri locali sau județeni, în anumite condiții specifice.

Implicarea preoților sau călugărilor în politica unui partid și susținerea publică a unui candidat reprezintă o încălcare a angajamentului depus, conform regulilor, și implică o alegere între cariera politică și misiunea clericală sau viața monahală. Abaterile de acest tip vor fi supuse judecății în cadrul Consistoriilor eparhiale.

În același context, Biserica Ortodoxă Română reiterează apelul către liderii partidelor politice din România de a nu permite recrutarea membrilor clerului și de a evita utilizarea persoanelor, spațiilor, slujbelor sau însemnelor bisericești în scopuri politice.

TAGS: preoți, neutralitate politică, Biserica Ortodoxă Română

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments