Sunday, June 23, 2024
HomeActualitatePremierul Petr Fiala explică de ce s-a declanșat „alerta de atentat terorist”...

Premierul Petr Fiala explică de ce s-a declanșat „alerta de atentat terorist” în Cehia: „Suspectăm Rusia”


Petr Fiala, prim-ministrul Cehiei, a sugerat că Rusia ar putea fi în spatele încercării de a incendia un depou de autobuze din Praga, săptămâna trecută, relatează agenția Reuters și ziarul Blesk. În țară a fost a fost declanșată, duminică, o „alertă de atentat terorist”.


Poliția a informat că a arestat sâmbătă un bărbat de 26 de ani în legătură cu o „tentativă de incendiere eșuată” a unor autobuze ale companiei publice de transport în comun din capitala Praga, miercuri, și l-a acuzat de terorism.


Suspectul este un bărbat hispanic din America de Sud, care a intrat în Cehia cu 5 zile înaintea de atac. El nu a putut să-și ducă planul la capăt „datorită vigilenței angajaților”.


El riscă o „sentință excepțională”, adică închisoare pe viață.


„Există suspiciunea că atacul a fost organizat și finanțat, probabil din Rusia”, a spus Fiala, într-o conferință de presă.


Potrivit acestuia, „acțiunea face parte din războiul hibrid purtat de Federația Rusă împotriva Cehiei, de care trebuie să ne protejăm și de care trebuie să oprim”.


Rusia a încercat în mod repetat să semene haosul și să submineze încrederea cetățenilor în statul nostru.


Petr Fiala:

„În ultimele săptămâni, în mai multe țări europene au apărut informații că serviciile secrete ruse ar putea fi implicate în acțiuni sabotaj”, a mai amintit Fiala, referindu-se la recentul incendiu de la Varșovia, unde un centru comercial uriaș a luat foc acolo și, potrivit premierului polonez Donald Tusk, „probabil că Rusia este în spatele atacului”.


Conferința de presă a fost organizată după ce a poliția a mărit efective în locuri publice, centre comerciale, stații de autobuz și gări din cauza informațiilor despre „un posibil atac terorist”. 


Foto: Hepta


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General