Wednesday, April 17, 2024
HomeActualitatePrăznuirea celor Trei Ierarhi - Unirea întru Sfinți

Prăznuirea celor Trei Ierarhi – Unirea întru Sfinți

Prăznuirea celor Trei Ierarhi – Unirea întru Sfinți

Cuvintele adresate Sfântului Ioan de către cei trei ierarhi subliniază modul în care sfinții colaborează – cu Dumnezeu și între ei – și ne amintesc că și noi ar trebui să ne unim în cuvânt și în faptă. Fiecare dintre noi, îndemnat de Duhul Sfânt, a scris învățături pentru mântuirea oamenilor, păstrând unitatea învățăturilor noastre. Nu există unul dintre noi care să fie considerat primul sau al doilea în rândul sfinților. Dacă îl chemi pe unul, ceilalți doi vor veni în același timp. Așadar, nu trebuie să existe certuri între cei ce se îndepărtează de noi. Scopul nostru, în timpul vieții și după moarte, a fost să aducem pace și unitate în lume. Uniți-ne prin sărbătorirea noastră împreună într-o singură zi și anunță acest lucru creștinilor, pentru că înaintea lui Dumnezeu suntem un singur întreg.

După această viziune, Sfântul Ioan Gura de Aur a ales ziua de 30 ianuarie pentru a celebra în comun pe Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și pe el însuși. Astfel, disputele care existau în capitală au încetat, iar lumea s-a unit în sărbătorirea celor Trei Ierarhi. Pentru a recunoaște valoarea teologică a Sfinților Trei Ierarhi, aceștia au fost desemnați în anul 1936 patronii spirituali ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume, prin hotărârea Congresului Profesorilor de Teologie, ce a avut loc la Atena.

Troparul Sfinților Trei Ierarhi:

  • “Pe acești trei mari luminători ai dumnezeirii, cei trei strălucitori, pe cei ce luminează lumea cu învățăturile dumnezeiești, pe râurile înțelepciunii, care curg ca miere și adăpă toată creația cu apele cunoștinței lui Dumnezeu, pe marele Vasile și pe cuvântul lui Dumnezeu, Grigorie, împreună cu slăvitul Ioan, cel cu limba și cu cuvintele de aur, toți cei care iubesc cuvintele lor, adunându-ne în cântări, să-i cinstim; că aceștia pururea se roagă pentru noi, la Preasfânta Treime.”

În continuare, sărbătorim pe Sfinții Chiril și Metodie, mâine.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

TAGS: Sfintii Trei Ierarhi

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments