Tuesday, July 23, 2024
HomeExternePosibil Compromis între Israel și Hamas în Conflictul din Gaza

Posibil Compromis între Israel și Hamas în Conflictul din Gaza

Posibil Compromis între Israel și Hamas în Conflictul din Gaza

În urma unor discuții secrete, se pare că gruparea teroristă Hamas și Israelul ar putea fi în pragul unui compromis care ar aduce o pauză în confruntările din regiunea Gaza, marcată de un război devastator care a durat nouă luni. Cu toate acestea, niciuna dintre părți nu garantează un acord final.

Surse anonime au dezvăluit că posibilul acord ar implica o încetare a focului completă și deplină pe o perioadă de șase săptămâni, după care ar urma eliberarea unui număr de ostatici, inclusiv categorii vulnerabile precum femei, bătrâni și răniți, în schimbul unor sute de prizonieri palestinieni. În paralel, trupele israeliene ar efectua retrageri din zonele dens populate din Gaza, facilitând returul persoanelor strămutate la casele lor din nordul regiunii.

Instituțiile implicate, respectiv Hamas, Israelul și mediatorii implicați, ar urma să poarte discuții pentru stabilirea condițiilor celei de-a doua etape a acordului, care ar include eliberarea ostaticilor de sex masculin rămași, fie ei civili sau militari. În schimb, Israelul ar proceda la eliberarea altor prizonieri și deținuți palestinieni, pregătind terenul pentru o etapă ulterioară.

Conform informațiilor oficiale neconfirmate, Hamas cere garantări formale din partea mediatorilor privind continuarea negocierilor pentru un acord definitiv de încetare a focului după finalizarea primei etape a compromisului aflat în discuție.

Un purtător de cuvânt al Hamas a menționat că aprobarea grupului a venit pe baza unor asigurări verbale din partea mediatorilor că războiul nu va fi reluat și că negocierile vor continua pentru a ajunge la o soluție pe termen lung pentru conflictul din regiunea Gaza.

Tags:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General