Tuesday, July 23, 2024
HomeJustitiePoliția Română aduce clarificări despre Ordonanța de Urgență antidrog

Poliția Română aduce clarificări despre Ordonanța de Urgență antidrog

Poliția Română aduce clarificări despre Ordonanța de Urgență antidrog

Poliția Română a dat publicității noi precizări cu privire la controversata Ordonanță de Urgență antidrog. Potrivit comunicatului emis, noțiunile conform cărora toți conducătorii auto vor fi supuși testării, cu riscul retragerii permisului, sunt inexacte. Sunt vizați doar cei care prezintă un istoric de consum de droguri sau alcool, manifestă un “comportament nefiresc” sau au asupra lor sticle sau substanțe suspecte.

În conformitate cu prevederile Ordonanței, șoferii care se opun testării sunt sancționați cu suspendarea permisului până la finalizarea testelor biologice, proces care poate dura luni întregi. Criticii măsurii aduc în discuție că există județe în care până la jumătate din dispozitivele de testare antidrog furnizează rezultate fals pozitive, ridicând semne de întrebare asupra fiabilității acestora.

Ce precizează Poliția Română despre aplicarea Ordonanței antidrog

“Prin actul legislative OG 84, s-a extins sfera de aplicare a acestei măsuri administrative (retragerea permisului) și în cazurile în care șoferul, având calitatea de titular al permisului de conducere, refuză să se supună testării, cu scopul de a identifica consumul de substanțe psihoactive sau concentrația de alcool în aerul expirat, la solicitarea polițistului rutier, în ciuda faptului că este deja cunoscut pentru:

  • sancțiuni contravenționale repetate în ultimii 3 ani pentru conducerea sub influența alcoolului;
  • condamnări definitive pentru infracțiuni legate de conducerea autovehiculului sub influența alcoolului sau substanțelor psihoactive, consum de alcool sau alte substanțe psihoactive după producerea unui accident rutier, refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice, derularea de activități ilegale legate de traficul și consumul ilicit de droguri;
  • transportul în autovehicul a recipientelor ce conțin băuturi alcoolice sau a unor substanțe cu potențial psihoactiv, identificabile prin prezența de consum sau urme suspecte;
  • comportamentul suspect, posibil alimentat de consumul de alcool sau substanțe psihoactive.

Prin urmare, doar șoferii încadrați în una dintre aceste situații vor fi supuși teste, spre deosebire de informațiile eronate diseminate anterior”, a transmis Poliția Română.

Conductatorul auto își poate recupera permisul în cazul în care analiza probelor biologice demonstrează negativitatea consumului de droguri sau alcool.

De asemenea, Poliția a subliniat că retragerea permisului nu atrage după sine deschiderea unui dosar penal.

Poliția și aparatele drugtest în contextul consumului de medicamente

“Măsura administrativă a retragerii permisului de conducere poate fi supusă contestației conform Legii nr. 554/2004 privind contenciosul administrativ, având instanța posibilitatea de a suspenda sau anula măsura dispusă. (…)

În ceea ce privește dispozitivele drugtest utilizate de Poliția Română, acestea sunt modele Drager 5000, importate din Germania, cele mai moderne și de ultimă generație disponibile pe piață, utilizate în întreaga Europă, precum și în Statele Unite ale Americii.

Cetățenii sunt îndemnați să fie informați cu privire la medicamentele pe care le consumă, să studieze prospectul cu atenție sau să consulte un specialist medical, deoarece unele medicamente sunt contraindicate în timpul conducței auto.

Astfel, persoanele respective pot pune în pericol atât propria viață, cât și viața celorlalți participanți la trafic, dat fiind că unele medicamente pot afecta capacitatea de reacție și timpul de reacție, în timp ce aparatele drugtest identifică inclusiv substanțele prezente în aceste medicamente.

Testarea propriu-zisă constituie doar un indicator în ceea ce privește posibilitatea ca un șofer să fi consumat substanțe interzise, de aceea sunt prelevate probe biologice, într-o unitate medicală, pentru a stabili cu exactitate prezența sau absența substanțelor interzise. (…)

Durata de analiză a probelor biologice a fost luată în considerare la momentul ajustării legislației, iar la propunerea Ministerului Afacerilor Interne și în urma unei analize efectuate la nivelul Direcției Rutiere, a fost introdusă posibilitatea legală ca Poliția Română să dețină laboratoare proprii, pentru a efectua analizele și pentru a emite rezultatele cât mai rapid. Primul laborator de acest fel va fi pus în funcțiune la Institutul Național de Criminalistică din cadrul Poliției Române, urmat de un al doilea în județul Cluj.

În plus, astfel de laboratoare vor fi create în toată țara, iar documentația pentru laboratorul de la Institutul Național de Criminalistică – I.G.P.R. este deja pregătită. (…)

Mai adăugăm că dispozitivele drugtest nu indică erori, cum sunt numite în spațiul public. Există anumite negări care provin de la substanța identificată în urma consumului unor medicamente care contraindică conducerea auto.

În jur de 15-20% din testele efectuate de Poliția Română au generat rezultate negative la Medicină Legală, deoarece persoanele respective consumaseră anumite medicamente, în timp ce aparatele drugtest, de ultimă generație, pot detecta inclusiv aceste substanțe”, a transmis Poliția Română.

TAGS:

Poliția, Ordonanța antidrog, Drugtest, Conducere auto
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General