Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeSportPNL încearcă din nou comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și prezidențiale...

PNL încearcă din nou comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și prezidențiale în 2024

PNL încearcă din nou comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale și prezidențiale în 2024

Partidul Național Liberal (PNL) a depus eforturi în ultimul an pentru a convinge aliații lor social-democrați să fie de acord cu diverse scenarii de comasare a măcar două tipuri de scrutin programate în anul electoral 2024. Această strategie are ca scop optimizarea performanței electorale a PNL. Primul scenariu propus a fost comasarea alegerilor europarlamentare și locale, dar a fost abandonat rapid din cauza unor probleme de legalitate. Însă, liberalii continuă să promoveze ideea de comasare a alegerilor locale cu cele parlamentare sau prezidențiale.

Comasarea alegerilor europarlamentare și locale – o practică utilizată în alte țări din UE

Deși comasarea alegerilor europarlamentare cu cele locale a fost respinsă în România, acest tip de comasare este practicat în alte state membre ale Uniunii Europene. De exemplu, în 2019, Irlanda a organizat alegerile locale și europarlamentare în aceeași zi. În 2024, Irlanda are programate alegerile locale și europarlamentare în aceeași zi, iar presa irlandeză a raportat că premierul Leo Varadkar ar fi dorit și alegeri parlamentare anticipate. Malta a organizat, de asemenea, alegerile locale în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. În Belgia, cetățenii vor alege simultan europarlamentari, membrii Camerei Reprezentanților și membrii parlamentelor entităților federale belgiene.

Riscul privind poziția primarilor și motivația

Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare ridică unele dificultăți practice și juridice. Chiar dacă noii primari vor fi aleși în iunie, ei nu vor prelua funcțiile până în luna octombrie, când se împlinesc cei patru ani de mandat ai predecesorilor lor. Această situație poate genera un risc pentru comunități, deoarece primarii care au pierdut alegerile nu ar avea motivație să-și îndeplinească responsabilitățile în ultimele luni de mandat. Există riscul ca acești primari să neglijeze comunitățile și să nu realizeze progrese în activitatea lor. De asemenea, este posibil ca primarii care au pierdut alegerile să devină hiperactivi, fapt ce poate indica existența de afaceri dubioase sau contracte suspecte încheiate în ultimele luni de mandat.

Votul în două secții de votare – o problemă juridică

O altă problemă juridică întâlnită în cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare este legată de locul votului. La alegerile europarlamentare, cetățenii pot vota în orice secție de votare din țară, având în vedere că sunt aleși europarlamentari pe liste naționale. Însă la alegerile locale, este necesar ca cetățenii să voteze doar în localitatea de reședință, deoarece aceste alegeri se referă la reprezentanții comunității la nivel local. Astfel, în situații de comasare a alegerilor, un alegător ar putea fi nevoit să se deplaseze în localitatea de baștină pentru a-și exercita dreptul la vot pentru primar, în timp ce ar putea să voteze pentru Parlamentul European în altă localitate.

Dificultățile constituționale și restrângerea dreptului la vot

Un alt aspect important de luat în considerare este argumentul privind restrângerea dreptului la vot. În trecut, o tentativă de comasare a alegerilor locale și parlamentare a fost blocată în temeiul Deciziei nr. 51/2012 a Curții Constituționale. Aceasta a considerat că acea comasare ar fi implicat exprimarea a 6 opțiuni pe buletine de vot, ceea ce ar fi complicat procedura electorală și ar fi restrâns indirect dreptul la vot. În cazul comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, numărul de buletine de vot ar scădea la 4, însă este necesară analizarea dacă aceasta ar constitui o restrângere excesivă a dreptului la vot. De asemenea, această comasare ar afecta dreptul la vot al persoanelor care și-au schimbat recent reședința, deoarece aceștia nu ar fi informați în prealabil cu privire la această posibilitate.

TAGS: alegeri, comasare alegeri, alegeri europarlamentare, alegeri locale, alegeri prezidențiale, PNL

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments