Tuesday, April 16, 2024
HomeSportPlafonarea alimentelor în România: Ce produse vor fi excluse și ce reacții...

Plafonarea alimentelor în România: Ce produse vor fi excluse și ce reacții au provocat deciziile guvernamentale

Plafonarea alimentelor în România: Ce produse vor fi excluse și ce reacții au provocat deciziile guvernamentale

Guvernul României a decis să renunțe la plafonarea unor produse alimentare începând cu luna februarie 2024. După negocieri intense, lista anterior plafonată a suferit modificări semnificative, iar unele alimente considerate “de bază” au fost excluse în favoarea altora.

Printre produsele eliminate de pe lista plafonată se regăsesc cozonacul, margarina, bulionul, carnea tocată și drojdia. Cu toate acestea, politicienii au decis să mențină plafonarea pentru magiun și unt, considerându-le esențiale pentru consumatori. Aceste schimbări au stârnit critici din partea unor reprezentanți ai industriei alimentare, care susțin că plafonarea nu este necesară și poate afecta piețele și producătorii.

Producătorii și comercianții își exprimă nemulțumirea față de decizia de plafonare a prețurilor

Decizia guvernului de a prelungi plafonarea alimentelor pentru încă două luni a stârnit reacții mixte în rândul producătorilor și comercianților. Premierul Marcel Ciolacu susține că această măsură este necesară pentru a preveni creșterea automată a prețurilor cu 20% în absența plafonării. Cu toate acestea, reprezentanții magazinelor critică decizia, afirmând că o astfel de măsură nu este justificată.

De Paște, autoritățile intenționează să plafoneze și prețul la miel, însă implementarea acestui plan rămâne incertă. Lista produselor cu adaos comercial cuprinde mai multe alimente atent alese, menite să faciliteze viața celor mai vulnerabile categorii de consumatori, precum pensionarii.

Alimentele care rămân plafonate

Pe lista alimentelor plafonate începând cu februarie 2024 se regăsesc alimente cu gramaj și specificații precise. Astfel, printre acestea se numără pâinea simplă (gramaj 300-500 grame), laptele de vacă de consum 1 litru, grăsime 1,5% (cu excepția UHT), brânză telemea de vacă la vrac, iaurtul simplu din lapte de vacă cu grăsime de 3,5% și gramaj maxim de 200 grame, precum și făină albă de grâu “000” până la 1 kilogram, mălaiul până la 1 kilogram.

Alte produse care rămân plafonate sunt ouăle de găină calibrul M, uleiul de floarea-soarelui până la 2 litri, carnea proaspătă de pui și cea de porc, legumele proaspete vrac (roșii, ceapă, castraveți, fasole uscată, morcovi, ardei gras Bianca și ardei capia, usturoi) și fructele proaspete (mere roșii și mere golden, prune, pere, struguri de masă) și cartofi proaspeți albi.

Dezbaterea privind eficacitatea plafonării prețurilor la alimente

Deși guvernul susține că plafonarea prețurilor este benefică pentru consumatori, există opinii divergente cu privire la acest subiect. Ministrul agriculturii, Florin Barbu, a declarat că studiile pe care le-au efectuat arată că românii doresc prețuri mai mici la alimente, în special cele considerate de bază.

În schimb, reprezentanții asociațiilor de procesatori și mici comercianți susțin că plafonarea este o măsură ineficientă și ar trebui să existe mecanisme de control al prețurilor doar în cazul creșterii nejustificate. Unii consideră că plafonarea poate afecta negativ piețele și producătorii.

Dezbaterile privind eficacitatea măsurilor de plafonare a prețurilor continuă, în timp ce guvernul caută soluții care să asigure accesul la alimentele de bază la prețuri corecte și să încurajeze dezvoltarea economică și durabilă a sectorului agricol și alimentar în România.

Taguri:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments