Pisica Ta Fugara: Cum Să O Ajuți Să Învigă Teama?
Te simți super încântat că ai o pisică, chiar mai că de-abia aștepți îmbrățișările pufoase și jocurile din plin, dar știi ce? De îndată ce o aduci acasă fuge pur și simplu de tine, iar aceasta este destul de ciudat de căutat. O pisică timidă se poate ascunde zile întregi, dacă nu chiar mai mult, sub mobilă sau poate în colțurile alea cele mai întunecate din locuința ta, și dacă o cauți cu cu atenție ai putea observa privirea ei tot speriată, dar nu te îngrijora, pentru că există metode care să ajute pisica să își învingă teama, ceea ce ar putea fi un proces cu câcatul timpului, dar efortul va conta, nu-i așa?
Iată câteva sugestii utile despre cum să procedezi dacă ai adoptat o pisică timidă, potrivit catster.com: în primul rând, e bine să conștientizezi că nu este vina ta sau a pisicii, căci ai adoptat-o deoarece ai avut cele mai bune intenții, iar nimic din ceea ce ai făcut nu a cauzat timiditatea aia bruscă, așa că nu te mai învinovăți. De obicei pisica ar putea să fi trecut printr-o experiență traumatizantă care o face să nu își dorească să socializeze, ceea ce te aduce la acel punct frustrant când încerci totul pentru a-i ajuta, dar efectele întârzie, însă nu renunța căci gesturile tale pot aduce rezultatele dorite, la fel ca și momentele tale de frică.
O altă sugestie care merită pomenită este să alegi un spațiu mic pentru pisică, precum o baie, un dormitor mic sau o cameră de oaspeți unde poți să ai litiera, un loc pentru dormit și puțină hrană și apă, pentru că o pisică timidă se va adapta mai rapid într-un spațiu poate ceva mai familiar, iar apoi e bine să reduci volumul. Oare un meci de fotbal, un film captivant sau diverse show-uri televizate pot fi interesante pentru tine dar este indicat să reduci volumul, pentru că nu de puține ori, pisicile au un auz extrem de fin, iar o pisică timidă poate să fie foarte speriată atunci când aude zgomote mai puternice.
Un alt pont important este să vorbești cu pisica pe un ton liniștitor pentru că modul în care îți modulați vocea e crucial. Încearcă să-i spui ce intenționezi să faci și să-i repeți numele des, iar un ton similar cu cel folosit pentru liniștirea bebelușilor poate face minuni, poate chiar să-i cânți o melodie, dar folosește și mâncarea în mod strategic căci chiar și pisicile extrem de timide pot fi atrase cu ușurință de mâncare care le place. Poate în felul acesta o să-i câștigi încrederea mai ușor. Dar, mai ales, e important să lași pisica să se apropie de tine, și când o vezi că a scos capul de sub mobilă să nu te grăbești să o mângâi, ci mai degrabă să întinzi mâna într-o poziție relaxată.
Și nu doar atât, fii optimist, dar nu renunța rapid la strategia ta utilă chiar dacă apar momente de regres, în care pisica reacționează negatic la lucruri care, în mod normal, îi plăceau, fiindcă în loc să te superi mai bine dă un ton pozitiv interacțiunii dintre voi, fie cu ajutorul alimentelor, fie vorbind lent cu pisica, ori cântând în voia ta, și astfel să observi cum, cu fiecare zi, pisica ta timidă devine mai încrezătoare.
pisică timidă ajutor pisică strategii îngrijire compasiune răbdare volum redus ton liniștitor încredere pisică