Friday, June 21, 2024
HomeActualitatePierderea proceselor ar putea genera creșteri de taxe și impact asupra deficitului...

Pierderea proceselor ar putea genera creșteri de taxe și impact asupra deficitului bugetar al României

Pierderea proceselor ar putea genera creșteri de taxe și impact asupra deficitului bugetar al României

Analiștii consultați de Libertatea avertizează că, în cazul în care Guvernul României va pierde procesele legate de Roșia Montană și achiziția vaccinurilor Pfizer, acest lucru ar duce automat la o explozie a deficitului bugetar al țării. Conform documentelor consultate de Libertatea și declarațiilor oficiale, suma estimată a pierderii proceselor se ridică la aproximativ 2,5 miliarde de euro.

Scenarii

În ceea ce privește procesul privind Roșia Montană, analiștii estimează că există trei posibile scenarii legate de acordarea de despăgubiri către compania Gabriel Resources, deținătoarea licenței de exploatare. Scenariul realist ar implica acordarea unei despăgubiri în valoare de între 1,5 și 2,5 miliarde de dolari, la care se vor adăuga și dobânzi. Scenariul optimist indică o despăgubire între 500 și 700 de milioane de dolari, în timp ce scenariul pesimist implică plata unor daune în valoare de 3,2 miliarde de dolari, plus dobânzi.

În privința procesului legat de achiziția vaccinurilor Pfizer, gigantul farmaceutic american solicită României suma de 550 milioane de euro pentru 28 de milioane de doze din contractul oficial.

Impactul asupra deficitului bugetar

Analiștii susțin că pierderea acestor procese ar avea un impact major asupra deficitului bugetar al României. Deficitul bugetar este diferența dintre veniturile și cheltuielile anuale ale țării. În ultimul an, România a avut probleme cu deficitul bugetar și a fost nevoită să apeleze la diverse metode pentru a îl gestiona. În prezent, ținta pentru deficitul bugetar pe anul 2023 este de 5% din Produsul Intern Brut (PIB), dar estimările arată că acesta va ajunge la 6,4% din PIB.

Pierderea proceselor ar adăuga presiune asupra deficitului bugetar, iar pentru a face față acestei creșteri, statul român va fi nevoit să se împrumute mai mult. Acest lucru va duce, în mod inevitabil, la creșterea dobânzilor pe care statul le va plăti pentru împrumuturile realizate.

Reacția Uniunii Europene și posibile soluții

În ceea ce privește capacitatea României de a face față acestor creșteri de taxe și deficit bugetar, consultantul fiscal Emilian Duca susține că țara are în continuare capacitatea de a se împrumuta. Cu toate acestea, există temeri legate de reacția Uniunii Europene și a altor state membre care se confruntă cu probleme similare. În acest sens, expertul consideră că UE va fi mai puțin dură cu România, deoarece există țări mai mari aflate în situații similare.

Cât despre soluțiile pe care statul le-ar putea adopta în cazul pierderii proceselor, analistul Adrian Negrescu sugerează că Guvernul ar trebui să fie mai activ în negocieri și să încerce o eșalonare a plăților către companiile implicate. De asemenea, el propune ca autoritățile să găsească modalități de a permite proiectelor, cum ar fi Roșia Montană, să se desfășoare într-un mod ecologic, astfel încât să se obțină beneficii economice pe termen lung.

Impactul asupra românilor

Pierderea proceselor ar putea avea consecințe grave asupra populației române. Adrian Negrescu subliniază faptul că românii vor fi cei care vor plăti tot daunele și dobânzile rezultate. Întrebarea esențială este dacă românii își pot permite să suporte aceste sume uriașe prin intermediul taxelor și impozitelor. Este posibil ca aceste costuri să fie împărțite între diferite categorii de taxe, cum ar fi TVA-ul, impozitul pe dividende sau impozitele pe locuințe și mașini.

Adrian Negrescu adaugă că

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General