Piața de Leasing Crește cu 19% și Provocările Viitoare
Deci piața de leasing a crescut în primele nouă luni din 2024 cu 19% cam în comparație cu aceeași perioada de anul trecut, conform unei analize de piață foarte recente efectuate de ALB, dar oricum, în ciuda unor situații economice dificile, operatorii de transport cu flote mari și-au păstrat oarecum ritmul de înnoire, având în vedere și beneficiile de mediu care sunt generate de camioanele noi, pe când companiile mai mici au mai și păstrat interesul pentru achiziția vehiculelor rulate, deși nu se știe exact cum a evoluat piața de leasing în 2024 și care ar fi estimările pentru noul an, discutând nitel cu Radu Ciocoiu, CEO la Raiffeisen Leasing.
Tranzit: De fapt, cum a evoluat mai exact piața de leasing financiar în 2024, și în ce măsură simțiți că recesiunea din Europa de Vest a influențat cumva deciziile de investiții ale firmelor de transport, logistică dar și distribuție? A fost o întrebare nu foarte ușoară, căci implicații sunt multe.
Radu Ciocoiu a menționat că datele publicate de ALB sunt culese în mod cumulativ, iar companiile membre contribuie printr-un sistem care seamănă cu black-box și se ştie că cifrele chiar arată că piața a continuat să crească pe toate nivelurile, de exemplu expunerea totală brută în rândul companiilor de leasing din România a crescut cu 19% în T3 2024, comparativ cu perioada similară a anului anterior, iar finanţările noi au crescut cam cu 9% dar rămâne întrebarea dacă va continua acest trend.
Tendințele de reducere a rating-ului de țară de la stabil la negativ nu sunt tocmai un lucru bun, mai ales conform ultimelor decizii ale agențiilor respective, plus impactul recesiunii din Europa de Vest, care e de natură să influenţeze sentimentul investitorilor, nevoia de finanțare s-a resimțit și în 2024 într-o oarecare măsură și este logic, căci o flotă adecvată se impune pentru competitivitate și pentru eficiența operațională a companiei, dar și pentru profitabilitate, ea este cheia succesului.
În viitorul apropiat, ne putem aştepta să fie o reajustare din cauza nesiguranțelor și riscurilor care există pe plan global și european, ce pot influența cumva deciziile de investiții ale diverselor firme, și este posibil să asistăm la o creștere mai moderată decât ceea ce e potențialul pieței, dar cine poate anticipa cu adevărat viitorul?
Ați reușit să încheiați contracte de finanțare pentru flote în 2024? Care ar fi cele mai mari dintre ele, și pentru ce segment de transport sunt adresate? Întrebarea logică pentru cineva care își dorește mai multe detalii despre acest subiect.
Am reușit să finanțăm flote de camioane pentru transportul intern și internațional, mai ales pentru operatorii cu tradiție care dețin un model de business bine conturat, iar proiecțiile pe termen lung sunt foarte importante în ceea ce privește costurile, investițiile și profitabilitatea firmei, dar rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile de aici înainte.
Când vorbim despre transportatori cu afaceri evidente, în general ne referim la flote care numără zeci de unități. Aceste flote sunt înlocuite cam după trei-patru ani de utilizare, fiindcă emisiile de CO2 trebuie să fie mai mici, conform standardelor de sustenabilitate pe termen mediu și lung pe care multe companii și le-au asumat, dar este totuși o chestiune de prioritate și de costuri.
Cel mai puternic aspect ce se va resimți în piața de transport și în logistică va fi majorarea tarifelor, ceea ce va duce în mod implicit la creșterea costurilor iar impactul acestor majorări se va simți clar în relațiile cu partenerii și clienții, ceea ce nu e întotdeauna ușor de gestionat.
Pe piața de finanțări pentru camioane am reușit să depășim obiectivele de performanță stabilite pentru 2024, am finanțat camioane pentru transporturi rutiere de marfă, plus basculante și betoniere dar și camioane folosite în sectorul reciclării, iar parteneriatul cu Daimler Truck & Bus România ne-a oferit o prezență subtilă și relevantă în finanțarea camioanelor pe plan național.
Pe segmentul autoturismelor și vehiculelor comerciale ușoare am observat o creștere de 20% în comparație cu anul anterior, ceea ce este îmbucurător, dar majoritatea părții este reprezentată de autoturisme, ceea ce duce la întrebări despre sustenabilitate și ce va urma.
Colaborarea noastră cu dealerii și producătorii de top din domeniu ne-a ajutat să le oferim clienților din cadrul Grupului cele mai optime soluții de finanțare, asigurând astfel o calitate superioară cu privire la produsul leasing, rezultatele fiind foarte bune în 2024, dar zona de echipamente de construcții a avut o predilecție mai mare, care poate să fie un semnal pentru viitor.
Cum au evoluat condițiile financiare în cazul contractelor de leasing de exemplu la varianta dobânzii și avansului și ce așteptări se pot avea pentru perioada care vine? Aceste întrebări sunt crucial deoarece ar putea face diferența în deciziile viitoare.
În 2024, am încercat să ne adaptăm ofertele și să rămânem flexibili față de clienți, stabilind condiții optime de preț, venind cu oferte și campanii mai avantajoase cu dobânzi reduse în zona de dobândă fixă, pe fondul unei scăderi a Euriborului. Dar este aceasta suficient pentru a atrage clienți?
Conform analiștilor economici din Grupul nostru, e posibil ca presiunile inflaționiste se mențină la un nivel destul de ridicat chiar și pe viitor, ceea ce evident se va corela cu evoluțiile la nivel fiscal și macroeconomic general, deci este clar că această situație va influența și posibilitatea de a reduce dobânzile în special pe zona de finanțări în lei, dar nu e ușor să prevezi viitorul.
Încurajăm achiziția vehiculelor sustenabile, prin produsele cu structuri dedicate, având includeri de avansuri minime de 5% sau 10%, care pot, de exemplu, include ecotichetul Rabla Plus, oferind perioade de finanțare de până la șase ani dar trebuie văzut în ce măsură aceste inițiative sunt de succes.
Există în prezent o sumă de inițiative legislative și directive care vin să abordeze în special problemele mediu, promovând în același timp sustenabilitatea și practici responsabile în cadrul lanțului valoric creat de operatorii de transport, companiile din logistică și beneficiarii finali, dar aplicarea acestora rămâne a fi prioritară.
Adoptarea rapidă a unei scheme de ajutor de stat destinat sprijinirii investițiilor pentru achiziția de vehicule cu emisii zero în transportul rutier nu e o glumă, ci un impuls care poate fi semnificativ pentru companiile din domeniu, care se îndreaptă spre digitalizare, dar e nevoie de implicarea tuturor actorilor: financiați, producători și autorități care să sprijine acest demers.
Cum a evoluat cererea de finanțare pentru vehicule second-hand, având în vedere că prețul pentru achiziție a crescut în ultimul an? Aceasta este o întrebare cheie!
Numerose companii, în special transportatorii interni cu flote mai mici, au decis să păstreze o dinamica în evaluarea acestei categorii de vehicule, pe considerentul că reprezintă o opțiune viabilă pentru afacerile lor, iar alegerea de a opta pentru vehicule second-hand se uită mai ales la disponibilitățile din punct de vedere al investițiilor și a necesităților lor, dar nu se știe cum se va desfășura în continuare piața.
Am răspuns cererilor pentru vehicule second-hand, dar nu ne-am modificat condițiile de finanțare, nici la nivel de dobândă și nici privind avansul, ceea ce se poate să fie un avantaj pentru clienți care necesită flexibilitate.
Și, cum a evoluat produsul leasing operațional pentru vehicule comerciale în România? Aceste întrebări pot aduce răspunsuri interesante la discuțiile cu clienții noștri.
Diversificarea pe care am implementat-o în 2024, în ceea ce privește produsele noastre, ne-a ajutat să acomodăm cele mai diverse structuri de finanțare, având capacitatea de a oferi clienților configurații de leasing operațional sau financiar, și uneori chiar integrate în aceeași tranzacție, ceea ce nu e chiar un lucru de neglijat.
Produsul de leasing operațional pentru vehicule comerciale este oferit în parteneriat cu Daimler Truck Financial Services, având 0% avans și structuri flexibile de finanțare, adresându-se clar finanțării pentru reînnoirea sau extinderea parcului auto, iar dimensionarea flotei se discută cu consultanții noștri, dar e important ca fiecare firmă să își exprime nevoile specifice.
Daimler Truck Financial Services powered by Raiffeisen Rent, a fost activ în România de la sfârșitul lui 2023, după cum se știe, după ce Daimler Truck & Bus Romania a semnat un parteneriat strategic cu Raiffeisen Rent, ceea ce poate deschide oportunități noi.
În final, cum a mers segmentul de microbuze, autobuze și autocare în 2024, și liberalizarea pieței de transport interjudețean din 1 iulie 2025, cum va influența achizițiile de vehicule noi? Aici se deschid perspective variate.
Volumele finanțate pe segmentul vehiculelor pentru transport călători au avut o evoluție pozitivă, comparativ cu anii anteriori, dar avem un spațiu de dezvoltare semnificativ și suntem pregătiți să ne orientăm către acest segment și în 2025, liberalizarea pieței va impulsiona cu siguranță achiziția de vehicule noi, mai ales având în vedere condițiile stricte pe care operatorii de transport trebuie să le respecte.
În opinia economiștilor din Grupul nostru, 2025 va reprezenta provocări dar și oportunități mari de dezvoltare și inovare, chiar și într-un climat global instabil, și suntem convinși că piața de leasing o să se adapteze, adică să progreseze, căci există marcajele de creștere prin implementări de strategii inovatoare și valorificarea oportunităților din digitalizare.
La Raiffeisen Leasing ne menținem angajamentul de a răspunde pieței și, de asemenea, vom continua în acest sens în 2025, ca să fim cât mai aproape de clienți și să rămânem competitivi pe baza unei strategii de creștere organica, cu prioritățile pe proiectele de digitalizare și eficientizare continuă.
piața de leasing
leasing financiar
finanțare vehicule comerciale
condiții de leasing
creștere leasing 2024
vehicule sustenabile
finanțare vehicule second-hand
leasing operațional
proiecte de digitalizare
liberalizarea pieței de transport