Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeSportPerioada de citire a indexului la Hidroelectrica se schimbă de la februarie...

Perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se schimbă de la februarie 2024

Perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se schimbă de la februarie 2024

În mod normal, perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se face în perioada 24-28 a lunii, însă din februarie lucrurile se schimbă. Așadar, potrivit unui mesaj publicat în aplicația iHidro, începând din februarie citirea acestui index se face în intervalul 22-26 februarie 2024, pe parcursul a cinci zile.

Veste uriașă pentru toți clienții: modificare importantă la factura din februarie

Clienții Hidroelectrica primesc o veste uriașă cu privire la factura din februarie. Din cauza schimbării perioadei de citire a indexului, aceștia vor avea mai mult timp la dispoziție pentru a-și citi indexul și a-l transmite către companie. Acest lucru poate fi făcut telefonic, la numărul 0800.800.359. Totodată, Hidroelectrica a început să emită facturile pe luna decembrie 2023, ceea ce înseamnă că clienții vor avea factura actualizată în funcție de consumul înregistrat.

Vestea proastă pentru consumatori este legată de facturile la gaz, care s-ar putea dubla din anul 2025. După expirarea plafonării gazelor și a energiei electrice, piața liberă va dicta tarifele și facturile tuturor. Această situație a îngrijorat Asociaţia Energia Inteligentă (AEI), care a adresat o scrisoare deschisă către Guvern, solicitând luarea unor măsuri de urgență pentru a evita creșterea bruscă a prețurilor. AEI are în vedere impactul negativ pe care îl va avea dublarea prețurilor la gaz asupra consumatorilor români.

În documentul intitulat ”Strategia post plafonare a prețului în energie”, se menționează că pe Bursa TTF gazul natural a avut o valoare de 27,850 euro/MWh, ceea ce reprezintă un preț de 10 ori mai mic în comparație cu perioada în care prețul era plafonat în România.

Din luna august 2022, românii au plătit 0,31 lei/LWh pentru gaze, iar în prezent plătesc 0,29 lei, adică cu 6% mai puțin. Cu toate acestea, pentru a evita creșterea semnificativă a prețurilor după data de 31 martie 2025, Asociaţia Energia Inteligentă solicită Guvernului luarea unor măsuri urgente pentru a menține un preț corect la gazele consumate de români. În acest sens, AEI a propus o Strategie Post Plafonare a Prețului în Energie.

Prețul la gazul natural s-ar putea dubla din aprilie 2025

Specialiștii sunt de părere că din aprilie 2025, prețul la gazul natural ar trebui să se dubleze. Cu toate acestea, există soluții pentru a proteja consumatorii în fața acestei creșteri. Una dintre soluții propuse de AEI este reorganizarea ANRE, Consiliului Concurenței și ANPC, înlocuirea amenzilor cu acțiuni preventive și înființarea unei entități specializate în soluționarea litigiilor pe piața energiei. De asemenea, AEI sugerează organizarea de către ANRE a unor acțiuni de licitație concurențială pentru gazele naturale, începând cu data de 1 aprilie 2024, pentru a stimula concurența pe piață.

În plus, măsuri fiscale precum reducerea TVA de la 19% la 5% pentru contractele nou încheiate ar putea duce la scăderea prețului mediu al gazelor pentru consumatorii casnici cu 15%. Aceste măsuri vin în contextul în care piața energetică s-ar putea confrunta cu creșteri semnificative ale prețurilor într-un interval scurt de timp, ceea ce ar denota o piață disfuncțională. AEI susține că este necesară stabilirea unor reguli clare în ceea ce privește aplicarea unor astfel de măsuri.

Asociaţia Energia Inteligentă (AEI) este o organizație non-profit compusă din profesioniști din domeniul gazelor naturale, energiei nucleare și energiei electrice. Scopul acestei asociații este de a reprezenta interesele consumatorilor de gaze și energie din România și de a fi un partener de dialog pentru toți participanții la piață.

TAGS: Hidroelectrica, index, factura, gaz, energie, prețuri, consumatori, plafonare, AEI.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments