Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeJustitiePercheziții și acuzații pentru polițistul din Baia de Aramă

Percheziții și acuzații pentru polițistul din Baia de Aramă

Percheziții și acuzații pentru polițistul din Baia de Aramă

Ofițerii de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Mehedinți au efectuat zece percheziții domiciliare în cadrul unei anchete ce vizează un polițist din Baia de Aramă. Acuzațiile aduse de DGA includ participație improprie la tăierea fără drept a arborilor din fondul forestier național, instigare la folosirea dispozitivelor speciale de marcat fără drept sau cu nerespectarea reglementărilor specifice în vigoare, fals informatic în formă continuată și instigare la fals informatic.

Anchetatorii susțin că ofițerul de poliție a tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier național și l-a determinat pe un brigadier din cadrul Ocolului Silvic Tarnița să folosească fără drept dispozitivul de marcat arbori și să introducă date eronate în aplicația SUMAL 2.0. Aceste date constau în înălțimi și diametre subevaluate ale arborilor tăiați. Totodată, polițistul deținea ilegal datele de conectare ale unui pădurar din cadrul Ocolului Silvic Tarnița, accesând astfel ilegal sistemul informațional de urmărire a materialului lemnos SUMAL 2.0.

Pentru a ascunde faptele infracționale, ofițerul de poliție a beneficiat de ajutorul unui conducător auto suspect în cauză, care a completat în aplicație faptul că a transportat materialul lemnos în altă zonă, în timp ce acesta era, de fapt, comercializat altor persoane. Suma obținută din comercializarea lemnului a fost însușită de polițist.

Conform Direcției Generale Anticorupție, ulterior, ofițerul de poliție a intervenit pe lângă angajați din cadrul Ocolului Silvic pentru a declara că datele existente în avizele implementate în aplicația SUMAL 2.0 erau conforme cu realitatea, în încercarea de a împiedica investigațiile.

În timpul cercetărilor, polițistul a depus o plângere penală la Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia de Aramă în care a cerut identificarea și tragerea la răspundere penală a unor persoane necunoscute pentru comiterea infracțiunii la regimul silvic. Cu toate acestea, anchetatorii susțin că plângerea a fost depusă pentru a distruge dovezile care ar putea să-l încrimineze pe polițist.

În încercarea de a împiedica aflarea adevărului, suspectul a monitorizat un alt ofițer de poliție din cadrul IPJ Mehedinți, care fusese delegat de către procuror să efectueze cercetarea la locul faptei. De asemenea, polițistul a solicitat unei colege de breaslă să îi ofere informații despre traseul urmat de colegul său delegat de procuror.

Bărbatul vizat de dosar a încercat, de asemenea, să influențeze un martor, restrângându-i libertatea de mișcare și verificând dacă acesta purta înregistrări audio. În urma perchezițiilor și a anchetelor desfășurate, polițistul va fi prezentat vineri în fața judecătorului de drepturi și libertăți cu propunerea de arestare preventivă.

TAGS: periții, furt, arbori, SUMAL, Direcția Generală Anticorupție
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments