Saturday, July 20, 2024
HomeActualitatePartidul Laburist din Marea Britanie câștigă alegerile anticipate

Partidul Laburist din Marea Britanie câștigă alegerile anticipate

Partidul Laburist din Marea Britanie câștigă alegerile anticipate

Partidul Laburist din Marea Britanie a obținut o victorie covârșitoare în alegerile anticipate desfășurate joi. Keir Starmer a condus formațiunea către un succes anticipat, conform sondajelor pre-electorale.

Exit poll-ul realizat de IPSOS UK pentru BBC, Sky News și ITV News a relevat că Partidul Laburist a obținut nu mai puțin de 410 de mandate, depășind cu mult pragul celor 326 necesare pentru o majoritate guvernamentală.

“Le mulțumim tuturor celor care au susținut campania laburiștilor la aceste alegeri, tuturor celor care ne-au acordat votul și au avut încredere în Partidul nostru Laburist remaniat”, a transmis liderul Keir Starmer pe platformele de socializare.

În același timp, rivalii conservatori, aflat în guvernare sub conducerea lui Rishi Sunak în ultimele 20 de luni, au obținut doar 131 de mandate.

Partidul Laburist este cunoscut ca fiind un partid politic de centru-stânga în Regatul Unit, aducând împreună perspective social-democrate, democratic-socialiste și sindicale. Agenda formațiunii subliniază rolul crescut al statului, justiția socială și protecția drepturilor lucrătorilor.

Cu o membralitate solidă, Partidul Laburist este recunoscut și la nivel european ca un membru activ al Partidului Socialiștilor Europeni și al Alianței Progresiste, având statut de observator în cadrul Internaționalei Socialiste. De asemenea, din 2017, partidul a fost considerat cel mai mare partid din Europa de Vest în ceea ce privește numărul de membri, depășind jumătate de milion de aderenți.

Pe de altă parte, Partidul Conservator, denumit complet Partidul Conservator și Unionist, reprezintă o forță politică de centru-dreapta în Marea Britanie. Aflat la guvernare începând cu alegerile din 2010, acesta a condus țara în diferite formule, inclusiv într-o coaliție cu liberal-democrații.

După o victorie surprinzătoare în 2015 sub conducrea lui David Cameron, conservatorii au obținut primul guvern majoritar al țării din 1992. Cu toate acestea, la alegerile anticipate recente, formațiunea a suferit o înfrângere substanțială.

Keir Starmer, liderul partidului laburist și viitorul prim-ministru al Marii Britanii, este un avocat specializat în drepturile omului. Personalitate controversată, Starmer a susținut, în trecut, abolirea monarhiei, dar, ulterior, a acceptat titlul nobiliar din partea prințului Charles al Marii Britanii.

Tags:

Partidul Laburist, Keir Starmer, Marea Britanie, alegeri, centru-stânga

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General