Sunday, June 23, 2024
HomeSportParlamentul European adoptă reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale

Parlamentul European adoptă reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale

Parlamentul European adoptă reguli pentru utilizarea inteligenței artificiale

Parlamentul European a făcut un pas important în reglementarea utilizării inteligenței artificiale, printr-un acord temporar semnat între deputații celor două grupuri principale. Acest acord deschide calea către o legislație numită “Actul AI”, care va introduce primele reguli semnificative pentru acest sector la nivel global.

Marile companii exprimă îngrijorări

Mișcarea de reglementare a inteligenței artificiale a stârnit îngrijorarea marilor companii de tehnologie, care se tem de posibilele restricții și impacturi asupra inovării în acest domeniu.

“Actul AI” urmărește să creeze un cadru în care tehnologia inteligenței artificiale să se dezvolte în siguranță și să respecte drepturile fundamentale. Această inițiativă legislativă a primit sprijin larg în Uniunea Europeană, mai ales după ce Franța a ajuns la un acord care facilitează administrarea sistemelor de AI cu risc ridicat și protejează în același timp secretele comerciale.

“‼️ Actul AI face un pas înainte: MEP-ii din Comisia pentru Justiție și Comisia pentru Piața Internă au susținut acordul provizoriu privind un Act AI care asigură siguranța și respectă drepturile fundamentale. “

– Comitetul LIBE Press (@EP_Justice) Februarie 13, 2024

Cu toate acestea, marile companii de tehnologie sunt prudente în ceea ce privește noile reglementări, îngrijorate de explicarea neclară a cerințelor și de potențialul impact asupra inovației în sectorul tehnologic.

Deși regulile sunt menite să protejeze și să asigure securitatea, există temeri cu privire la limitarea dezvoltării și implementării inteligenței artificiale ca urmare a acestor reglementări.

Inițiativa Parlamentului European reprezintă un moment cheie în eforturile globale de creștere a controlului asupra inteligenței artificiale, urmărind să se asigure că dezvoltarea și utilizarea acesteia sunt în concordanță cu standardele etice și cu protecția drepturilor individuale. Impactul pe care aceste schimbări îl vor avea asupra industriei rămâne de văzut în următoarea perioadă.

Conform “Actului AI”, amenzile pentru încălcarea regulamentelor vor fi calculate ca procent din cifra de afaceri anuală mondială a companiilor, alegându-se valoarea cea mai mare dintre sumele determinate în acest fel. Amenzi de până la 35 de milioane de euro sau 7% din cifra de afaceri pot fi aplicate în cazul încălcării dispozițiilor referitoare la aplicațiile de AI interzise. Pentru încălcări ale obligațiilor stipulate în “Actul AI”, amenzile pot fi de până la 15 milioane de euro sau 3% din cifra de afaceri. În cazul furnizării de informații incorecte, amenzile se pot ridica la 7,5 milioane de euro sau 1,5% din cifra de afaceri.

Deși s-au stabilit amenzi semnificative, acordul provizoriu prevede plafonarea amenzilor administrative pentru IMM-uri și întreprinderile nou-înființate, în cazul încălcării regulilor impuse de “Actul AI”.

Concluzii

Decizia Parlamentului European de a reglementa utilizarea inteligenței artificiale prin intermediul “Actului AI” marchează un moment important în evoluția tehnologică și etică a acestui domeniu. Reglementările vor oferi un cadru sigur și echitabil pentru dezvoltarea și aplicarea inteligenței artificiale, asigurându-se că drepturile individuale și protecția consumatorului sunt respectate. Totuși, îngrijorările marilor companii de tehnologie cu privire la restricțiile și impacturile asupra inovării rămân de luat în considerare. Este de așteptat ca industria să se adapteze la noile reglementări și să găsească modalități de a continua să inoveze în conformitate cu standardele etice și de securitate impuse de “Actul AI”.

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General