Friday, June 21, 2024
HomeActualitateParlamentul a aprobat modificările la legislația privind cooperarea României cu Statele Unite...

Parlamentul a aprobat modificările la legislația privind cooperarea României cu Statele Unite ale Americii în combaterea infracțiunilor grave

Parlamentul a aprobat modificările la legislația privind cooperarea României cu Statele Unite ale Americii în combaterea infracțiunilor grave

Astăzi, Parlamentul a aprobat proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 158/2019, care are ca scop consolidarea cooperării între România și Statele Unite ale Americii în prevenirea și combaterea infracțiunilor grave. Aceste modificări vizează crearea unor mecanisme legislative, administrative și operaționale pentru schimbul de informații cu Departamentul pentru Securitate Internă al Statelor Unite ale Americii prin intermediul unei platforme informatice dezvoltate și administrate de Ministerul Afacerilor Interne.

Proiectul de lege prevede, de asemenea, desemnarea Inspectoratului General al Poliției Române, Inspectoratului General al Poliției de Frontieră și Inspectoratului General pentru Imigrări ca puncte naționale de contact pentru realizarea interogărilor automate în vederea prevenirii, descoperirii și combaterii infracțiunilor grave în ceea ce privește colaborarea cu Departamentul pentru Securitate Internă.

Aprobarea acestui proiect de lege reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor dintre România și Statele Unite ale Americii în lupta împotriva infracționalității grave. Prin crearea acestor mecanisme și puncte de contact, România va putea beneficia de schimbul rapid și eficient de informații cu autoritățile americane, ceea ce va contribui la identificarea și combaterea mai eficientă a infracțiunilor transfrontaliere.

În paralel cu aprobarea acestui proiect de lege, Parlamentul va aproba și un proiect de ordonanță de urgență care modifică și completează Ordonanța de Urgență nr. 126/2005 privind reprezentarea României sau a instituțiilor publice în fața Curții de Arbitraj Internaționale a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții (ICSID). Aceste modificări au ca scop asigurarea reprezentării adecvate și specializate a României sau a instituțiilor publice membre ale Guvernului în litigiile cu clauze de protecție reciprocă a investițiilor invocate.

Conform proiectului de ordonanță de urgență, când statul sau instituțiile publice nu au avocați specializați în litigiile judiciare și arbitrale internaționale care să asigure reprezentarea în aceste litigii, cu excepția Curții de Arbitraj Internațional a Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții sau alt tribunal arbitral internațional, Ministerul Finanțelor va asigura reprezentarea României sau a instituțiilor publice în astfel de cazuri. Aceste modificări vor consolida poziția României în litigiile cu clauze de protecție reciprocă a investițiilor și vor asigura apărarea și reprezentarea adecvată a intereselor naționale în astfel de cazuri.

Sursă:

TAGS:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General