Monday, May 20, 2024
HomeActualitatePaharele de carton, alternativa ecologică la produsele din plastic de unică folosință

Paharele de carton, alternativa ecologică la produsele din plastic de unică folosință

Paharele de carton, alternativa ecologică la produsele din plastic de unică folosință

În ultimul timp, paharele din plastic de unică folosință au fost interzise pentru comercializare în mai multe țări, având în vedere impactul lor negativ asupra mediului înconjurător. Alternativa populară care a apărut în locul lor este reprezentată de paharele de carton de unică folosință. Acestea se dovedesc a fi mai sănătoase și ecologice. Descoperă mai jos de ce este benefic să folosești pahare de carton în locul celor din plastic.

Cât de sănătos este să folosești pahare, veselă sau tacâmuri din carton de unică folosință

Produsele din plastic de unică folosință sunt cunoscute pentru efectul lor nociv asupra mediului. Prin înlocuirea lor cu produse din carton ecologic, se încearcă reducerea poluării și protejarea naturii. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea din Gothenburg au descoperit că paharele de carton pot avea impact negativ asupra organismelor vii.

Într-un studiu efectuat în cadrul Departamentului de Biologie și Științe ale Mediului, paharele de plastic și de carton au fost lăsate pe un sediment umed timp de câteva săptămâni, iar rezultatele au arătat că ambele tipuri de pahare au afectat creșterea larvelor de fluture.

Profesoara Bethanie Carney Almorth a explicat că aceste rezultate demonstrează că paharele din carton nu sunt neapărat mai sigure pentru mediu decât cele din plastic. Bioplasticele din care sunt fabricate paharele de carton conțin, de asemenea, substanțe chimice nocive, iar descompunerea lor poate duce la formarea de microplastice care pot fi ingerate de animale și oameni.

De ce paharele din carton nu sunt recomandate pentru folosire

Specialiștii avertizează că, deși sunt considerate ecologice, paharele din carton nu sunt recomandate pentru uzul de zi cu zi. Descompunerea lor este toxică pentru mediul înconjurător. Cartonul nu este rezistent la apă și, pentru a evita contactul direct cu lichidele, paharele din carton sunt tratate cu un strat de plastic.

Acest strat de plastic, de obicei din acid polilactic, este biodegradabil, însă descompunerea paharelor de carton poate elibera substanțe chimice nocive în mediu.

Profesoara Bethanie Carney Almroth a subliniat importanța renunțării la produsele de unică folosință pentru a proteja mediul înconjurător. Ea a recomandat să ne aducem propriile căni sau pahare atunci când bem cafeaua în mișcare sau să preferăm recipientele din portelan atunci când avem posibilitatea.

pahare din carton ecologic Paharele de carton, alternativa ecologică la produsele din plastic de unică folosință
Pahare din carton de unică folosință

Alternative sănătoase pentru a nu mai folosi recipiente din plastic sau carton

Dacă vrei să renunți la produsele de unică folosință din plastic sau carton, există câteva alternative sustenabile și sănătoase pe care le poți adopta:

  • Sticla: Produsele din sticlă pot fi refolosite la infinit și nu poluează mediul.
  • Ceramica: Vesela din ceramică nu conține toxine și poate fi folosită în mod repetat.
  • Inox: Produsele din inox sunt rezistente, ușor de curățat și pot fi refolosite în bucătărie.
  • Silicon: Produsele din silicon sunt flexibile, durabile și pot fi folosite pentru depozitarea alimentelor.
  • Lemn: Obiectele casnice din lemn sunt o alternativă sustenabilă la plastic și carton.
  • Bambus: Accesoriile din bambus sunt biodegradabile și pot înlocui cu succes paharele, farfuriile și paiele din plastic.

Renunțarea la produsele de unică folosință și alegerea variantelor durabile și ecologice poate contribui la reducerea poluării și protejarea mediului înconjurător.

Surse info:

Citește și: Ce să faci cu uleiul folosit la prăjit

TAGS: pahare de carton, produse din plastic, alternativa ecologica, recipiente sustenabile
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments