Sunday, July 14, 2024
HomeSanatateOsteoporoza: Cauze, Prevenție și Tratamente Eficiente

Osteoporoza: Cauze, Prevenție și Tratamente Eficiente

Osteoporoza: Cauze, Prevenție și Tratamente Eficiente

La vârsta de aproximativ 30 de ani, corpul uman începe să înlocuiască țesutul osos vechi cu unul nou, însă, pe măsură ce timpul trece, masa osoasă se stabilizează. Este crucial să acordăm o atenție deosebită sănătății oaselor în această etapă a vieții.

Cu înaintarea în vârstă, în intervalul de 40-50 de ani, oasele încep să se deterioreze, iar structura lor se schimbă, devenind asemănătoare unui fagure, cu spații în interior care se extind progresiv. Conform expertului Laura Bogaciu, canalul său de Youtube, Pacientul 2.0, pe lângă reducerea densității interioare a oaselor, învelișul exterior devine mai fragil. Astfel, osteoporoza prevalența la nivelul șoldului, coloanei vertebrale și încheieturilor mâinilor.

Această afecțiune insidioasă adesea rămâne asimptomatică și este detectată doar la fracturile osoase. În general, osteoporoza afectează mai des femeile și persoanele în vârstă, fiind mai puțin răspândită printre bărbați datorită densității osoase superioare și ritmului mai lent de pierdere a masei osoase.

Odată cu această boală pot fi diagnosticați și copiii sau adolescenții, deși cauza în aceste cazuri rămâne obscură și este cunoscută sub denumirea de osteoporoză juvenilă idiopatică. În cele mai multe situații, nu necesită intervenții terapeutice.

Cum să Recunoști Semnele Osteoporozei și Factorii de Risc

La femei, riscul de a dezvolta osteoporoză este mai crescut în prezența bolii în istoricul familial, intervenției chirurgicale de extirpare a ovarelor anterior menopauzei, instalării timpurii a menopauzei, existenței deficitului de calciu și vitamina D sau a unui stil de viață sedentar.

De asemenea, persoanele care sunt tratate pentru artrită, cancer, depresie, epilepsie, diabetul de tip 2, precum și femeile cu statură mică, oase subțiri sau fumatul reprezintă grupuri de risc, deoarece organismul absorbă mai puțin calciu din alimente în aceste condiții.

La bărbați, nivelul scăzut de testosteron și consumul excesiv de alcool pot contribui la apariția osteoporozei.

Pentru a identifica potențialele riscuri, se recomandă efectuarea unui test de osteodensitometrie (DEXA) în prezența factorilor de risc menționați.

Cum Să Preveniți și Să Întârziați Apariția Osteoporozei Prin Măsuri Eficiente

Pentru a evita fragilitatea și deteriorarea oaselor, este esențial să consumați regulat alimente bogate în calciu și vitamina D, să adoptați un stil de viață activ și să renunțați la abuzul de alcool.

Dacă afecțiunea este deja avansată, iar masa osoasă scăzută, schimbările în alimentație și activitatea fizică pot avea un impact redus. Este vital să evitați căzăturile care pot duce la fracturi, în astfel de situații.

Tratamentul osteoporozei constă în administrarea de medicamente care încetinesc pierderea osoasă și ajută la reconstruirea osului. Terapia trebuie recomandată și monitorizată de către un specialist în domeniu.

Cum Să Evitați Fracturile Osoase și Să Vă Păstrați Sănătatea Oaselor

  • Fiți atenți în cazul administrării unor tratamente care pot cauza amețeli pentru a preveni căderile și fracturile accidentale, având în vedere fragilitatea osoasă.
  • Asigurați-vă că nu alunecați pe covorașele din casă și că vă păstrați echilibrul.
  • Verificați în mod constant auzul și vederea pentru a evita situațiile periculoase cauzate de astfel de deficiențe.
  • Ridicați-vă încet din pat pentru a preveni amețelile și riscul de cădere.
  • Efectuați exerciții zilnice pentru menținerea forței și echilibrului fizic.

Pentru prevenirea atrofiei musculare și menținerea sănătății osoase, este recomandat să consultați un kinetoterapeut.

TAGS: osteoporoza, prevenire osteoporoza, tratament osteoporoza

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General