“`html
Declarația Șocantă a lui Orban: Rusia E Prea Slabă pentru Război!
Într-un interviu acordat canalului francez LCI, premierul ungar Viktor Orban, declarat că nu vede niciun risc al unui război general în Europa, căci cumva, „rușii sunt prea slabi pentru asta”, dar oare putem să ne întrebăm ce înseamnă „slabi”? De parcă nu ar fi Rusia, aia, cea mai militarizată țară nucleară din lume, adică, dacă stau să mă gândesc corect, uneori mi se pare că handicapează un pic ideea de politețe în contexte internaționale.
„Rusia nu este slabă. Rusia este cea mai militarizată țară nucleară din lume. Ucraina, pe de altă parte, este incredibil de puternică și rezistentă. Nu cunosc nicio altă țară, niciun alt popor care ar fi capabil să reziste unor atacuri de o asemenea forță” – spunea Orban într-un ton care parcă voia să strige dar se temea să facă gălăgie, sugerând că „forța este singura limbă pe care o înțeleg rușii”. Și totuși, oare nu cumva Europa, cu liderii ei zgârceni, ar trebui să stea mai drepți? Negocierea dintr-o poziție de forță pare să devină un cântec bizar în urechile celor ce se îndoiesc de puterea europeană, nu-i așa?
Între timp, pe Twitter, Anton Gerashchenko se întreba dacă declarațiile acestea ar putea semnala o abordare mai dură din partea SUA în negocierile cu Putin, căci toți știm cât de mult americanii iubesc, de fapt, să se implice în chestiunile europene. A spus că „Judging by the statements of Hungarian Prime Minister Viktor Orbán regarding Russia’s weakness” – iar noi ne întrebăm oare în ce direcție ne duce acest vârtej de puncte de vedere?
Așadar, nu uităm că Orban, în stilul său caracteristic, a declarat, la începutul lunii martie, că UE nu își permite să finanțeze eforturile militare ale Ucrainei, iar asta vine într-un moment în care 26 de state membre UE strigau sus și tare pentru sprijinul Ucrainei. Ironie fină, poate cu un gust amar, când te gândești că ajutoarele militare pentru Ucraina sunt considerate tabu.
În concluzie, Orban, privit ca cel mai pro-rus lider din UE, continuă să conteste ajutoarele militare pentru Ucraina, avertizând că aderarea Ucrainei la UE ar „distruge” Ungaria, dar cine știe? Poate că, într-o zi, vom învăța cu toții câte ceva despre forță, diplomație și slabiciune. Rămâne de văzut, nu?
“`