Tuesday, April 16, 2024
HomeSportOra de vară în 2024 în România: când se schimbă și cum...

Ora de vară în 2024 în România: când se schimbă și cum ne afectează

Ora de vară în 2024 în România: când se schimbă și cum ne afectează

Începutul primăverii astronomice se apropie, iar odată cu el vine și trecerea la ora de vară în România. În fiecare an, ceasurile sunt date înainte cu o oră, pentru a beneficia de mai multă lumină naturală în timpul zilei. Anul viitor, în 2024, această schimbare va avea loc în ultimul week-end al lunii martie, mai precis în noaptea de 30 spre 31 martie.

Conform normelor internaționale, România se aliniază la acest sistem, făcând schimbarea la doar câteva zile distanță de echinocțiul de primăvară. Astfel, în această perioadă, ziua va deveni egală cu noaptea, iar lumina zilei va crește gradual, iar nopțile se vor scurta până la solstițiul de vară, care va avea loc pe 20 iunie.

De-a lungul zilei, vom avea parte de tot mai multă lumină naturală, deoarece soarele va răsări la ora 6 și 18 minute și va apune în jurul orei 18 și 29 de minute. Această creștere a zilei ne va pregăti pentru trecerea la ora de vară, care ne aduce o oră în plus de soare.

Pe data de 31 martie, trebuie să ne setăm ceasurile și să le dăm cu o oră înainte. Astfel, ora 4 în dimineața zilei de duminică devine ora 5. Chiar dacă pierdem o oră din ziua respectivă, vom beneficia de o oră în plus de lumină în timpul serii și apusul va întârzia cu o oră, producându-se în jurul orei 20 și 11 minute.

Trecerea la ora de vară ne aduce avantajul de a beneficia de mai multă lumină naturală în timpul zilei, însă poate afecta ritmul nostru circadian și somnul. Pentru a minimiza impactul, este recomandat să ne adaptăm treptat noilor ore și să ne asigurăm o bună odihnă.

Schimbarea orei de vară se aplică nu doar în România, ci și în alte țări din Uniunea Europeană. Majoritatea acestora vor face tranziția la aceeași dată, în ultimul week-end al lunii martie. Printre acestea se numără Republica Moldova, Serbia, dar și Vaticanul. Totuși, există și excepții, precum Statele Unite ale Americii, care fac schimbarea orei în data de 10 martie.

Deși în majoritatea țărilor, trecerea la ora de vară este un eveniment obișnuit în calendar, în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii există dezbateri privind renunțarea la acest sistem. În Marea Britanie, acest subiect este dezbătut în Parlament, iar în SUA se analizează diverse scenarii și avantaje și dezavantaje ale menținerii sau renunțării la ora de vară.

Concluzie

Schimbarea orei de vară în România va avea loc în ultimul week-end al lunii martie din 2024. Acest eveniment vine odată cu începutul primăverii și aduce cu el mai multă lumină naturală în timpul zilei. Chiar dacă ne confruntăm cu adaptarea la noile ore și posibilele perturbări ale ritmului circadian, avantajele trecerii la ora de vară sunt numeroase. Mai multă lumină în timpul zilei ne oferă oportunitatea de a profita de activități în aer liber și de a beneficia de o stare generală de bine. Cu toate acestea, este important să ne adaptăm treptat la noile ore și să ne asigurăm o bună odihnă.

TAGS: ora de vară, trecere ora de vară, schimbare ora de vară, dată trecere ora de vară, România ora de vară, Marea Britanie ora de vară, SUA ora de vară
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments