Monday, May 20, 2024
HomeActualitateOptimizarea Consumului de Energie pentru o Societate Mai Eficientă și Responsabilă

Optimizarea Consumului de Energie pentru o Societate Mai Eficientă și Responsabilă

Optimizarea Consumului de Energie pentru o Societate Mai Eficientă și Responsabilă

Consumul excesiv de energie reprezintă o problemă tot mai stringentă în societatea modernă, având un impact negativ atât asupra mediului înconjurător, prin creșterea emisiilor de carbon, cât și asupra buzunarelor noastre, prin facturi energetice exorbitante. Deși poate părea dificil să facem schimbări semnificative, gesturile simple și constante în direcția eficientizării consumului de energie pot aduce beneficii atât pentru noi, cât și pentru mediul înconjurător.

În cadrul campaniei de informare numită „Doza de energie”, desfășurată sub egida programului „România Eficientă”, se promovează ideea că prin mici schimbări în comportamentul nostru zilnic putem deveni consumatori mai responsabili și mai eficienți din punct de vedere energetic. Aceste măsuri, aplicate pe termen lung, au potențialul de a aduce beneficii considerabile casei noastre, familiilor noastre, orașelor în care trăim și mediului înconjurător în general.

  • Este esențial să înțelegem modul în care folosim energia în locuințele noastre, de la încălzire și apă caldă până la consumul de electricitate pentru iluminat și aparate electronice. Aproximativ 80% din consumul de energie este atribuit încălzirii și apei calde, în timp ce restul de 20% este destinat electricității folosite pentru iluminat și diverse aparate.

Printre măsurile rapide pe care le putem lua pentru a remedia situația se numără acțiuni simple, precum eliminarea consumului fantomă în locuință. Deconectarea de la priză a aparatelor neutilizate poate reduce semnificativ costul facturilor, unele estimând că economiile pot ajunge până la 20%. Totodată, ajustarea termostatului cu doar un grad în jos poate aduce o economie de până la 7% din energia folosită pentru încălzire, în timp ce practici precum spălarea hainelor la temperaturi mai scăzute sau oprirea apei în timpul igienizării dentare reprezintă alte modalități eficiente de a economisi resurse fără a renunța la confort.

Există și acțiuni care implică costuri reduse și care pot îmbunătăți eficiența energetică a locuinței noastre. Acestea includ înlocuirea becurilor ineficiente cu unele de tip LED sau montarea unor dispozitive care să optimizeze consumul de apă. De asemenea, există investiții inițiale mai consistente, precum achiziționarea de electrocasnice în clasa energetică A sau izolarea termică a locuinței, care, deși cer un efort financiar inițial mai mare, pot reduce semnificativ consumul de energie pe termen lung și implicit costurile asociate cu el.

  • Începând cu 31 decembrie 2020, standardul nZEB (clădiri cu aproape zero consum energie) este aplicabil la nivelul întregii Uniuni Europene. Aceste clădiri utilizează tehnologii avansate pentru a-și asigura un consum aproape zero de energie, fiind alimentate în principal din surse regenerabile. În același timp, obiectivul pe termen lung al Uniunii Europene este atingerea standardului ZEB (consum zero de energie) pentru întregul parc imobiliar până în 2050.

Educația continuă și conștientizarea problemelor legate de consumul energetic responsabil sunt vitale pentru o schimbare reală în societatea noastră. Renovările la standarde nZEB din comunitățile locale, împreună cu materialele informative și educaționale disponibile pe platforma „România Eficientă”, reprezintă doar câteva dintre acțiunile care promovează eficiența energetică în România.

Această inițiativă este dezvoltată în cadrul proiectului CRPE și Energy Policy Group (EPG) cu sprijinul granturilor acordate prin mecanismul financiar Norvegian 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

TAGS: eficienta-energetica, resurse-energetice, consum-responsabil

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments