Tuesday, April 16, 2024
HomeActualitateOlandezul Mark Rutte propunerea NATO pentru funcția de secretar general

Olandezul Mark Rutte propunerea NATO pentru funcția de secretar general

Olandezul Mark Rutte propunerea NATO pentru funcția de secretar general

Premierul olandez Mark Rutte a fost desemnată singura propunere a celor 31 de guverne ale statelor membre NATO pentru postul prestigios de secretar general. Cu toate acestea, potrivit regulilor, este necesar ca Rutte să beneficieze de sprijinul unui număr unanim de țări pentru a accede la această importantă poziție la vârful alianței.

Declaraţiile anonime ale unor oficiali din cadrul NATO evidențiază faptul că peste 20 de state NATO sunt favorabile susținerii lui Rutte pentru a prelua funcția de secretar general. Autoritatea de presă Politico a relatat că după runde intense de discuții diplomatice, susținerea pentru premierul olandez a crescut semnificativ, însă negocierile sunt departe de a se fi încheiat.

Un alt oficial influent din structura NATO a menționat că aproximativ zece state mai manifestă reticență în a acorda un vot pozitiv în favoarea lui Mark Rutte. Printre țările care se arată mai sceptice se numără Turcia, care a exprimat îngrijorări privind favorizarea țărilor UE de către Rutte, precum și Ungaria, care a avut divergențe anterioare cu premierul olandez pe tema evoluțiilor democrate din Ungaria.

O incertitudine există și în ceea ce privește sprijinul statelor baltice, care solicită susținere sporită pentru integrarea rapidă a Ucrainei în cadrul NATO. Presiuni majore se fac pentru ca decizia finală privind candidatura lui Rutte să fie luată înaintea summitului NATO care va avea loc în luna iulie la Washington.

Deși șefa guvernului estonian, Kaja Kallas, și-a manifestat interesul pentru funcția de secretar general al NATO, surse oficiale au precizat că ea nu va intra în competiție deoarece nu și-a formalizat încă candidatura. O situație similară se întâlnește și în cazul ministrului leton de externe, Krišjānis Kariņš, conform informațiilor prezentate de Politico.

Succesorul lui Jens Stoltenberg, actualul secretar general al NATO și fostul premier norvegian care conduce alianța din 2014, va fi desemnat în urma unui proces diplomatic complex.

Fotografie: Hepta

TAGS: NATO, Mark Rutte, secretar general, Alianța NATO

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments