Sunday, February 25, 2024
Google search engine
HomeActualitateO nouă armă românească extrem de competitivă se apropie de finalizare

O nouă armă românească extrem de competitivă se apropie de finalizare

O nouă armă românească extrem de competitivă se apropie de finalizare

Un prototip revoluționar de pușcă românească a fost dezvoltat și este pe cale să fie finalizat în curând. Această armă inovatoare, prezentată pentru prima dată în 2017, a stârnit interesul comunității de mai bine de zece ani, iar acum se apropie de omologare.

Noua armă, produsă la fabrica din Cugir, este rezultatul muncii specialiștilor în cercetare și dezvoltare și promite să fie extrem de competitivă pe piață. Prototipul a trecut deja prin teste riguroase pe un poligon militar și a dovedit potențialul său pentru a susține nevoile forțelor armate.

Detalii tehnice și caracteristici

Prototipul acestei noi arme românești are un calibru de 5,56×45 mm, compatibil cu sistemul NATO, iar încărcătorul său poate conține până la 30 de cartușe. Viteza la gura țevii atinge aproximativ 900 de metri pe secundă, iar designul său se bazează pe modelul Kalașnikov. Această nouă variantă a puștii are o greutate redusă de aproximativ 3,2 kilograme, în comparație cu greutatea inițială de 3,45 kilograme, fără încărcător. Aceasta o face comparabilă cu armele soldaților NATO și, în special, cu puștile americane din seria M.

În plus, pușca este echipată cu un sistem de ochire mecanic și optic și are o cadență de tragere de aproximativ 600 de gloanțe pe minut. Prețul estimat pentru fiecare armă complet echipată variază între 900 și 1.000 de dolari, ceea ce o face o opțiune accesibilă pentru forțele armate ale României.

Dezvoltarea și colaborarea cu alte companii

Dezvoltarea acestei noi arme românești nu a fost un proces facil. Proiectul a început încă din 2018, însă a fost necesară o colaborare strânsă cu societatea Stimpex București pentru a obține rezultatul final dorit. Astfel, probleme legate de greutatea și patul armei au fost soluționate, iar arma a trecut cu succes toate testele la care a fost supusă.

De asemenea, armata română a testat această nouă pușcă și a cerut ca țeava să reziste la mai multe focuri decât era proiectată inițial, cerință care a fost îndeplinită. Astfel, această armă a fost adaptată și optimizată în funcție de necerile și așteptările forțelor armate române.

Finalizarea și potențialul pe piață

Începând cu luna ianuarie a anului 2024, prototipul acestei arme a intrat în ultima fază de omologare, semnificând apropierea sa de finalizare. Odată finalizată, această nouă pușcă românească se va bucura de o poziție competitivă pe piața armelor de acest calibru.

Expertiza și performanța acestei arme o fac potrivită pentru a satisface nevoile forțelor armate române, iar prețul accesibil va permite achiziționarea ei în număr mare. Aceasta aduce beneficii atât din punct de vedere al securității naționale, cât și al economiei țării noastre.

Impactul internațional

Fiind compatibilă cu sistemul NATO și având caracteristici comparabile cu puștile soldaților NATO, această armă românească inovatoare are potențialul de a atrage interes și din partea altor țări. Exporturile de arme pot contribui la creșterea și diversificarea economiei naționale, generând noi oportunități de dezvoltare.

Descoperă mai multe știri pe ezs.ro:

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments