Friday, June 21, 2024
HomeActualitateO lună a lui Saturn dezvăluie un ocean ascuns sub suprafața sa...

O lună a lui Saturn dezvăluie un ocean ascuns sub suprafața sa zdrobită

O lună a lui Saturn dezvăluie un ocean ascuns sub suprafața sa zdrobită

O descoperire surprinzătoare a fost făcută de către cercetătorii de la Observatoire de Paris din Franța. Se pare că o lună a lui Saturn, cunoscută sub numele de Mimas, ascunde un ocean subteran sub scoarța sa zdrobită. Această lună, cu un diametru de 250 de mile, se alătură altor luni din sistemul solar, precum Titan și Enceladus de pe Saturn, Europa și Ganymede de pe Jupiter, în care oceanele subterane au fost deja descoperite. Cu toate acestea, nu există nicio caracteristică vizibilă pe suprafața lui Mimas care să trădeze existența acestui ocean.

Astronomii au fost surprinși de această descoperire, numind-o o surpriză absolută. Valéry Lainey, astronom la Observatoire de Paris, afirmă că “dacă te uiți la suprafața lui Mimas, nu există nimic care să trădeze un ocean subteran. Este de departe cel mai puțin probabil candidat”. Cu toate acestea, particularitățile orbitei lui Mimas și calcularea mișcării acestuia în jurul lui Saturn au dus la concluzia că existența unui ocean subteran este cea mai plauzibilă explicație.

Utilizând imagini de la misiunea Cassini a NASA către Saturn, cercetătorii au reușit să reconstruiască cu precizie rotația și mișcarea orbitală a lui Mimas. Calculurile lor au arătat că Mimas trebuie să posede un ocean subteran pentru a avea o astfel de mișcare. Astronomul Valéry Lainey declară că “nu există nicio modalitate de a explica atât rotația lui Mimas, cât și orbita în cazul unui interior rigid. Trebuie neapărat să ai un ocean global pe care platforma înghețată să alunece”.

Conform calculelor cercetătorilor, se estimează că există un ocean cu o adâncime de 72 de kilometri sub suprafața înghețată de 24 de kilometri grosime a lui Mimas. Acest ocean reprezintă mai mult de jumătate din volumul total al acestei luni. De asemenea, temperaturile în apropierea fundului oceanului ating zeci de grade Celsius.

Oceanul descoperit pe Mimas aduce mai multe întrebări și posibilități fascinante în domeniul astrobiologiei. Există șansa ca aceste oceane subterane să poată susține viață, așa cum se crede că se întâmplă pe Europa, iar descoperirea de pe Mimas sporește speranțele în această direcție. Studiul detaliat al acestei luni și a oceanului său ascuns va ajuta cercetătorii să înțeleagă mai bine originea și evoluția sateliților planetari.

Descoperirea oceanelor subterane pe diferite luni din sistemul solar deschide noi perspective asupra explorării spațiului și a posibilității de a găsi forme de viață în alte părți ale universului. Este doar începutul unei povesti captivante, în care cercetătorii vor continua să caute răspunsuri și descoperiri uimitoare în acest enorm și misterios spațiu cosmic.

Saturn, Mimas, ocean, suprafață, Sistemul Solar, cercetători, Astronomie, satelit, NASA, astrobiologie
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General