Monday, June 24, 2024
HomeActualitateNumărul conflictelor la nivel mondial în 2023 a fost cel mai mare...

Numărul conflictelor la nivel mondial în 2023 a fost cel mai mare după 1946 | Studiu


59 de conflicte s-au înregistrat anul trecut, la nivel mondial, aproape jumătate dintre ele (28) în Africa, potrivit raportului Institutului de Cercetare pentru Pace din Oslo (Prio), Norvegia, relatează AFP, citată de Agerpres.


Chiar dacă numărul ţărilor aflate în conflict este în scădere, în 2023 s-a înregistrat, paradoxal, cel mai mare număr de conflicte armate după 1946.


După Africa, regiunile lumii cele mai afectate de conflicte armate au fost Asia (17), Orientul Mijlociu (10), Europa (3) şi America (1).


Cu toate acestea, numărul ţărilor aflate în conflict a scăzut, de la 39 în 2022 la 34 în 2023. Numărul deceselor în luptă s-a redus şi el la jumătate (în jur de 122.000), potrivit datelor colectate de Universitatea suedeză Uppsala de la organizaţii internaţionale şi ONG-uri.


Pe fondul invaziei ruse în Ucraina şi a conflictului în desfăşurare din Gaza dintre Israel şi mişcarea islamistă palestiniană Hamas, această cifră rămâne în continuare a treia cea mai mare din 1989.


„Violenţa la nivel global nu a fost niciodată la un nivel atât de ridicat de la sfârşitul Războiului Rece. Cifrele sugerează că imaginea de ansamblu a conflictului a devenit din ce în ce mai complexă, cu un număr mai mare de combatanţi activi pe teritoriul aceleiaşi ţări”, a declarat Siri Aas Rustad, cercetătoare în cadrul Prio şi autor principal al raportului


Potrivit Prio, care observă tendinţele în perioada 1946-2023, creşterea numărului de conflicte are loc ca urmare a prezenţei grupării jihadiste Statul Islamic care s-a răspândit în Asia, Africa şi Orientul Mijlociu, precum şi a implicării unui număr tot mai mare de actori neguvernamentali, precum jihadiştii din Jama’at Nusrat al-Islam Wal-Muslimin (JNIM).


Dacă numărul morţilor în luptă a scăzut anul trecut, numărul total din ultimii trei ani este cel mai mare înregistrat în ultimii 30 de ani.


FOTO: Hepta


RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General