Monday, February 26, 2024
Google search engine
HomeEducatieNoutăți în încadrarea profesorilor pe posturi

Noutăți în încadrarea profesorilor pe posturi

Noutăți în încadrarea profesorilor pe posturi

O nouă reglementare privind încadrarea profesorilor pe posturi a fost publicată în Monitorul Oficial, conform informațiilor obținute de la edupedu.ro.

Până acum, era valabilă regula de încadrare în regim de plată cu ora, până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă de predare-învățare-evaluare și de instruire practică și/sau examene de final de ciclu de studii.

Modificările aduse regulamentului au următoarea structură:

 • Posturile didactice de predare/catedrele vacante și rezervate pot fi ocupate în regim de plată cu ora de către:
  • personal didactic de predare titular;
  • personal didactic de predare angajat pe perioada viabilității postului didactic/catedrei;
  • personal didactic de predare calificat angajat cu contract individual de muncă pe perioadă determinată;
  • personal didactic de predare pensionat;
  • personal calificat angajat cu funcția de bază în alte domenii de activitate.
 • Profesorii care desfășoară activitate de mentorat pot beneficia de remunerație în regim de plata cu ora, până la un maximum de 4 ore pe săptămână.
 • Profesorii titulari și cei angajați cu contract individual de muncă pe perioadă determinată pot fi încadrați în regim de plata cu ora, până la jumătate de normă didactică de predare.
 • Profesorii pensionari pot fi încadrați în regim de plata cu ora, până la numărul maxim de ore pe săptămână pentru o normă didactică de predare.

Distribuirea posturilor didactice se va face în baza viabilității acestora, stabilită de inspectoratele școlare, începând cu anul școlar 2024-2025.

După încadrarea titularilor, posturile didactice de predare vor fi atribuite în următoarea ordine:

 1. Cadrelor didactice debutante care nu au dobândit definitivarea în învățământ și care nu au acumulat o vechime efectivă la catedră mai mare de 6 ani;
 2. Cadrelor didactice debutante repartizate pe posturi didactice de predare/catedre conform prevederilor legale, sesiunea 2018, cărora li se poate asigura cel puțin jumătate de normă didactică de predare, conform deciziei de repartizare pe post/catedră.

Aceste modificări vin în contextul necesității adaptării sistemului educațional la noile cerințe și înlesnesc încadrarea pe posturi a profesorilor în funcție de nevoile fiecărei școli.

TAGS: profesori posturi, regulament încadrare, viabilitate posturi

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments