Wednesday, April 17, 2024
HomeEconomie si FinanciarNoul sprijin material pentru persoanele defavorizate: creșterea plafonului de venituri și tichete...

Noul sprijin material pentru persoanele defavorizate: creșterea plafonului de venituri și tichete sociale electronice

Noul sprijin material pentru persoanele defavorizate: creșterea plafonului de venituri și tichete sociale electronice

Guvernul a adoptat o hotărâre privind implementarea unui mecanism pentru acordarea de sprijin material către anumite categorii de persoane defavorizate în perioada 2024-2027. Această măsură are în vedere pensionarii și persoanele cu dizabilități. Unul dintre aspectele importante ale hotărârii este creșterea plafonului maxim de venituri până la care o persoană poate beneficia de tichete sociale electronice pentru alimente și mese calde. Astfel, acest plafon a crescut de la 1.700 de lei la 2.000 de lei, comparativ cu anul anterior.

Pentru anul în curs, tichetul social electronic are o valoare nominală de 250 de lei și se acordă o dată la două luni. Suma primită poate fi folosită exclusiv pentru achiziționarea de alimente și mese calde și poate fi utilizată în decursul a 12 luni de la fiecare alimentare. Această măsură vine în sprijinul celor care se află în situații de dificultate și își propune să le ofere posibilitatea de a avea un acces mai ușor la alimente și mese calde necesare pentru o trai decent.

Potrivit declarațiilor făcute de Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului, tichetul social electronic este disponibil și pentru alte categorii de persoane defavorizate. Astfel, familiile cu cel puțin doi copii în întreținere, familiile monoparentale cu venituri lunare de maximum 675 de lei pe membru de familie, precum și persoanele și familiile care beneficiază de dreptul de ajutor de incluziune conform Legii 196/2016 și persoanele fără adăpost sunt eligibile pentru acest sprijin material.

O altă măsură importantă adoptată începând cu anul 2024 constă în acordarea unui sprijin material sub formă de pachet cu alimente. Acest pachet are o valoare maximă de 125 de lei și este acordat o dată la șase luni. Această inițiativă vine să completeze sprijinul acordat prin intermediul tichetelor sociale electronice și să asigure persoanelor defavorizate necesarul minim de alimente pentru o perioadă mai îndelungată.

Mihai Constantin a menționat că primele alimentări pentru anul 2024 vor avea loc în următoarele săptămâni, în jurul jumătății lunii februarie. Împreună cu autoritățile acreditate și cu autoritățile locale, se va realiza un nou inventar al persoanelor beneficiare de acest program, având în vedere că plafonul maxim de venituri a fost majorat la 2.000 de lei pentru acest an. Această măsură va asigura că sprijinul material ajunge la persoanele care au nevoie și va contribui la îmbunătățirea condițiilor de trai ale acestora.

Astfel, guvernul ia măsuri concrete pentru a susține categorii vulnerabile ale populației și a reduce efectele negative ale sărăciei și excluziunii sociale. Sprijinul material acordat prin intermediul tichetelor sociale electronice și pachetelor cu alimente vine ca o măsură menită să ușureze situația celor care se confruntă cu dificultăți financiare și să le ofere posibilitatea de a avea o alimentație adecvată și acces la mese calde. Este un pas important în direcția asigurării unui nivel minim de trai pentru toți cetățenii și în promovarea unei societăți mai echitabile și solidare.

TAGS: tichete sociale electronice, pensionari, persoane cu dizabilități, sprijin material, alimente, mese calde, familii defavorizate, ajutor de incluziune, persoane fără adăpost
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments