Friday, March 1, 2024
Google search engine
HomeActualitateNoul sistem de acordare a dreptului la transport interurban prin card electronic...

Noul sistem de acordare a dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant

Noul sistem de acordare a dreptului la transport interurban prin card electronic de carburant

Guvernul României a adoptat joi o Hotărâre de Guvern prin care s-a introdus un nou sistem de acordare a drepturilor la transport interurban gratuit pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat.

Astfel, alături de metodele alternative existente, precum biletele de transport cu trenul sau autocarul, se adaugă acum și cardul electronic de carburant. Anunțul a fost făcut de către Vasilcoiu, care a subliniat că această măsură va oferi mai multe opțiuni pentru persoanele care nu dețin autoturisme.

Conform noului sistem, persoanele cu handicap grav vor beneficia de un buget anual de 1.500 lei pentru cheltuielile de carburant sau încărcarea mijloacelor de transport electrice. Persoanele cu handicap accentuat vor primi un buget de 750 lei în acest sens.

  • Cardul electronic de carburant se alătură altor metode alternative
  • Obținerea dreptului la transport interurban prin card se face prin cerere scrisă
  • Persoanele care nu dețin autoturisme pot opta pentru biletele de transport interurban cu trenul sau autocarul

Hotărârea de Guvern mai precizează că noul sistem de card electronic de carburant vine să completeze celelalte metode alternative deja existente, cum ar fi bonurile de carburant pe suport hârtie și decontarea bonurilor fiscale de combustibil pentru alimentarea mijloacelor de transport electrice. Această facilitate este valabilă pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat, cu condiția ca autoturismul să fie în proprietatea lor, a familiei, a asistentului personal, a asistentului personal profesionist sau a însoțitorului.

Pentru a beneficia de această facilitate, persoanele interesate trebuie să completeze o cerere scrisă și să o depună electronic sau la registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC). Cererea poate fi depusă de persoana cu dizabilitate sau de un reprezentant legal, asistent personal, asistent personal profesionist, însoțitor, părinte, tutore, asistent maternal sau de persoanele care se ocupă de creșterea și îngrijirea copiilor cu handicap grav sau accentuat, în baza unei măsuri de protecție socială.

Acest nou sistem de acordare a drepturilor la transport interurban prin intermediul cardului electronic de carburant reprezintă o inițiativă importantă pentru a facilita accesul persoanelor cu handicap la serviciile de transport în interiorul țării.

TAGS: transport interurban, card electronic de carburant, persoane cu handicap, Guvernul României

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments