Monday, May 20, 2024
HomeSportNoul proiect de lege aduce schimbări importante pentru mamele minore din România

Noul proiect de lege aduce schimbări importante pentru mamele minore din România

Noul proiect de lege aduce schimbări importante pentru mamele minore din România

Recent, a fost adoptată o nouă lege care va reglementa dobândirea capacității de exercițiu depline a minorelor din România, care devin mame la vârsta de 16 ani. Aceste schimbări vor permite mamelor minore să decidă pentru ele și pentru copiii lor în fața instituțiilor statului, inclusiv în privința drepturilor financiare pe care le pot acces, precum alocația de stat pentru copii sau indemnizația lunară pentru creșterea copilului.

Legea acordă drepturi extinse mamelor minore începând cu vârsta de 16 ani

Tinerele mame sub 18 ani vor putea să își asume responsabilități legale în legătură cu îngrijirea copilului lor, chiar dacă nu au atins vârsta majoratului. Acest proiect de lege le va permite să semneze acte medicale și administrative pentru a-și putea asigura bunăstarea copilului. Mai mult decât atât, după împlinirea vârstei de 16 ani, mamele minore vor putea beneficia de alocații pentru copii și de alte drepturi financiare, inclusiv bursa pentru susținerea lor în continuarea școlii după naștere.

Conform noilor prevederi, indemnizația lunară pentru creșterea copilului, alocația de stat, precum și alte venituri financiare de care beneficiază copiii mamelor minore se vor acorda la cererea acestora. De asemenea, se oferă sprijin financiar lunar pentru mamele care se întorc la școală după naștere, cu scopul de a le ajuta să continue studiile fără a fi nevoite să abandoneze acest obiectiv.

Deputatul PNL avertizează asupra fenomenului mamelor minore din România

Mara Calista, deputat PNL, a subliniat faptul că fenomenul mamelor minore este real și cu consecințe semnificative în societatea românească. O problemă majoră identificată de specialiști este lipsa educației sexuale adecvate în școli, ceea ce contribuie la creșterea numărului de mame minore în țară. Datele statistice arată că România se confruntă cu una dintre cele mai ridicate rate de maternitate precoce din Uniunea Europeană.

Deputatul a explicat că introducerea educației sexuale în școli ar putea contribui semnificativ la reducerea numărului de sarcini nedorite și a bolilor cu transmitere sexuală în rândul tinerilor. Totodată, deputatul a recunoscut eforturile societății civile, în special ale Asociației Dream Project România, care au mobilizat inițierea acestui proiect de lege pentru îmbunătățirea condițiilor și protecției mamelor minore și a drepturilor copiilor lor.

Referitor la situația actuală, datele oficiale arată că România a înregistrat în 2021 cel mai mare număr de mame minore din UE, cu un total de 8024 cazuri. Aceste cifre alarmante evidențiază nevoia unei intervenții urgente pentru a sprijini femeile tinere în situații vulnerabile și a implementa măsuri care să reducă fenomenul maternității precoce în țară.

Tags:

mame minore, lege, România, educație sexuală, deputat PNL, maternitate precoce, fenomen mame minore

RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General

Recent Comments