Sunday, June 23, 2024
HomeActualitateNoua propunere legislativă pentru protecția copiilor împotriva dependenței de jocurile de noroc

Noua propunere legislativă pentru protecția copiilor împotriva dependenței de jocurile de noroc

Noua propunere legislativă pentru protecția copiilor împotriva dependenței de jocurile de noroc

Organizația non-guvernamentală Salvați Copiii susține adoptarea a două proiecte de lege în vederea protejării copiilor și tinerilor împotriva dependenței de jocurile de noroc, conform unui comunicat oficial emis miercuri. Aceste proiecte au intrat în procedura parlamentară și sunt considerate de Salvați Copiii ca fiind deosebit de importante pentru a combate problema dependenței de jocurile de noroc printre copii și adolescenți.

O revendicare importantă formulată de organizație este introducerea unui articol în proiectul de lege care să reglementeze publicitatea la jocurile de noroc, impunând o interdicție totală asupra acesteia, inclusiv în mediul online, audiovizual, în presă scrisă, servicii cinematografice, servicii de telefonie și spații publice. De asemenea, Salvați Copiii cere interzicerea oricărei activități legate de jocurile de noroc în apropierea unităților de învățământ.

Organizația invocă faptul că dependența de jocurile de noroc este recunoscută drept o afecțiune medicală de către Organizația Mondială a Sănătății, având impact negativ asupra sănătății și generând costuri semnificative pentru prevenție și tratament.

Solicitări ale organizației

În cadrul demersului lor, Salvați Copiii prezintă o listă de cereri și propuneri de modificare în cadrul celor două proiecte de lege:

  • Interzicerea completă a oricărei forme de publicitate pentru jocurile de noroc, pariurile sportive și spațiile desemnate pentru acestea;
  • Impunerea unei distanțe de minim 300 de metri între terenurile în care copiii și tinerii practică sport și agențiile de jocuri de noroc;
  • Refuzul acordării de licențe pentru exploatarea jocurilor de noroc în localitățile cu mai puțin de 10.000 de locuitori, față de pragul actual de 5.000 de locuitori;
  • Ridicarea limitei de vârstă pentru accesul la jocurile de noroc de la 18 la 21 de ani;
  • Eliminarea afișării logo-urilor companiilor de jocuri de noroc sau pariuri în timpul transmisiunilor live ale evenimentelor sportive.

Tendințe legislative la nivel european

Salvați Copiii atrage atenția că mai multe state membre ale Uniunii Europene se află în proces de revizuire a regulilor în ceea ce privește jocurile de noroc cu scopul de a-și proteja mai eficient tinerii și copiii. Țări precum Italia, Olanda, Belgia, Moldova și Letonia au deja interzis orice formă de publicitate pentru jocurile de noroc, inclusiv asocierea acestora cu personalități publice sau sportul.

Dependența de jocurile de noroc afectează copiii români

Salvați Copiii evidențiază faptul că conform unei anchete sociologice realizate în noiembrie 2023, majoritatea copiilor cu vârsta peste 10 ani au fost expuși la publicitatea jocurilor de noroc, inclusiv pe internet. Într-o statistica alarmantă, se menționează că 14% dintre acești copii recunosc că participă efectiv la jocuri de noroc pe bani și 40% dintre ei afirmă că au prieteni implicați în astfel de activități. De asemenea, 11% dintre copii urmăresc influenceri care promovează jocurile de noroc, iar 10% resimt presiunea din partea prietenilor pentru a se implica în aceste activități.

Opinia industriei de pariuri și jocuri de noroc

Recent, s-a aflat că reprezentanții industriei de jocuri de noroc fac presiuni pentru a se evita dispariția sălilor cu păcănele din centrul orașelor. Odeta Nestor, președinta Asociației Organizatorilor de Jocuri de Noroc la Distanță, a declarat că industria este de acord cu eliminarea meselor publicitare și a publicității în timpul evenimentelor sportive, dar se opune propunerii de a restricționa activitățile legate de jocurile de noroc la o distanță de 300 de metri de școli. Nestor susține că aceste activități vor continua în alte zone și că este responsabilitatea statului să găsească metode eficiente de reglementare și control în domeniu.

Foto: EZS.ro

TAGS: jocuri de noroc, dependența de jocuri de noroc, protecția copiilor, Salvați Copiii, legislație, publicitate la jocuri de noroc, Uniunea Europeană, industrie de pariuri, jocuri de noroc pe bani.
RELATED ARTICLES

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

General