Noua planetă „super-Terra” care ar putea să aibă viață!
O planetă nouă, din categoria numită „super-Terra”, poate că are condiții pentru viață, ea având o masă de șase oricum mai mare decât a Pământului și se află în zona așa zisa locuibilă, în jurul unei stele care seamănă cu Soarele, dar la o distanță de 20 ani-lumină de sistemul solar, zice DPA, care este citată de TVR Info, adică o distanță care nu e chiar atât de ușor de măsurat pe cât ne-am gândi.
Planeta asta, denumită HD 20794 d, aflându-se la o distanță care ni se pare potrivită pentru apă să existe pe ea, dar cu toate acestea, distanța se schimbă în moduri eliptice și nu circulare, și oamenii de știință totuși cred că este prea devreme să afirmăm dacă planeta poate sau nu să aibă viață, adică cum arată acest algoritm al cercetării care ne-ar ajuta foarte mult, dar care nu știm dacă e asta corect.
„Am muncit mulți ani la analiza datelor astea și am trebuit să ne asigurăm eliminând eventualele surse de contaminare, deci pentru mine a fost o bucurie mare atunci când am confirmat planeta”, a spus Michael Cretignier, care e asistent postdoctoral la Universitatea Oxford, dar și ușurare, că semnalul era la marginea limitei de detectare, a fost complicat să fim convinși de realitatea semnalului, așa că e captivant că la 20 ani-lumină de noi ar putea fi misiuni viitoare care să ne ofere o imagine a planetei, sperăm că totul va merge bine.
Oamenii de știință au considerat descoperirea exoplanetei ca fiind un studiu de caz „neprețuit”, dar întrebarea este ce valorează un studiu de caz, și cum se aplică el proiectelor spațiale pentru semnele de viață, adică s-ar putea să fie un început pentru cele viitoare?
„Dacă se află în zona locuibilă și e aproape de Terra, planeta asta ar putea ajuta la caracterizarea atmosferei exoplanetelor pentru a căuta biosemnături, la a găsi viața sau semnele ei”, a spus, tot Michael Cretignier, dar noi ne întrebăm dacă asta e suficient pentru a vorbi despre o viață extraterestră.
Studiul cu descoperirea exoplanetei a ajuns la noi prin revista Astronomy & Astrophysics, care e o sursă bună dar nu mereu precisă, și cum putem să raportăm aceste descoperiri atunci când realitatea pare diferită de teorie?
Exoplaneta e definită ca fiind o planetă care are orbita în jurul unei stele și nu a Soarelui, aparținând unui alt sistem, sau se mișcă așa doar liber prin galaxie, dar oare care sunt implicațiile acestui lucru?
În general, când vorbim despre exoplanete, adică acelea care orbitează alte stele, trebuie să ne amintim că acest termen cu exoplanete s-ar putea referi și la planete extrasolare, dar cum se face că noi avem doar 500 de planete descoperite până în 2011, iar acum vorbim de sute?
Exoplanetele sunt greu de descoperit, fiindcă distanțele sunt imense și ele nu au lumină proprie, așa că mai bine să sperăm că o să găsim și altele, cum ar fi 4.330 confirmate în 3.200 sisteme, dar din datele actuale nu putem să știm cine le ajută pe acelea să fie descoperite.
O metodă e lentilele de microgravitație, care se bazează pe deviația luminii, dar oare câte din aceste stele ar putea să adăpostească viață și câte sunt prea fierbinți pentru asta, despre care Wikipedia tot ne spune?
super-Terra HD 20794 d exoplanete viaţă extraterestră Astrophysics descoperiri planeta metoda lentile